El gran llegat històric i les espectaculars vistes de Siurana

Siurana | joan-astor.blogspot.com

 

Un gran llegat històric i unes espectaculars vistes s'amaguen a la bonica vila de Siurana de la província de Tarragona. El paratge formidable que descansa entre la Serra del Montsant, la Gritella i les Muntanyes de Prades. L’últim reducte de la resistència sarraïna de Catalunya, el poble de Siurana queda emmarcat per la llegenda d'una reina mora, la més popular de la zona.

 

Un conjunt històric que destaca per les seves restes de la fortalesa musulmana, situada a l'entrada del poble, i l'església romànica de Santa Maria, construïda entre els segles XII i XIII. Un bon complement a la visita d'aquest poble, és l'embassament de Siurana, ideal per a la pràctica de qualsevol activitat aquàtica.

 

 

Amb unes vies d'escalada conegudes al voltant de tot el món, aquest municipi també recull un seguit de llegendes sobre guerrers i princeses. Siurana es va convertir en un referent quan en el segle XI, es va convertir en una defensa de primera línia de l'Islam. Va ser conquerida el 1153, convertint-se en l'últim reducte de la reconquesta a Catalunya.

 

Segons explica la llegenda, recopilada per l'escriptor Joan Amades, "l'esposa del rei de Siurana es deia Abd-el-Azia, una dona d'extraordinària bellesa. La lluita entre Amat de Claramunt, senyor de Tarragona i els moros de Siurana, se sentia ja molt a prop, però la reina creia que Siurana era inexpugnable i celebrava un banquet amb els seus cortesans, mentre fora se sentien els sorolls de la batalla. De sobte, una fletxa va penetrar per una finestra i es va clavar a la taula del banquet, produint un pànic terrible: Ja han pres Siurana! La reina va sortir i va muntar el seu cavall, i es va escapar enmig de la confusió, però Amat i els seus la van perseguir. Va arribar a un precipici, amb un altíssim abisme als seus peus, i es va llançar fent saltar el cavall al buit. Va ser tant l'impuls, que la bèstia va deixar marcada la ferradura a la roca, que encara es pot veure". Des d'aquest moment el lloc és conegut amb el nom de "El salt de la Reina Mora".

 

El Castell musulmà de Siurana | Turisme Priorat

 

Per descomptat, un dels grans reclams de Siurana són les restes del castell musulmà. Un establiment militar o "hisn" bastit cap al segle IX com a centre de control.

 
Destaquem