Dolços típics catalans per aquest Nadal

Torrons, neules i molt més... Que bo!

Torró d'Agramunt

El torró és el dolç protagonista de les festes nadalenques, amb una tradició que és possible que tingui arrels morisques i que s'ha popularitzat globalment amb el temps. Elaborat amb ametlles torrades, ou, mel i sucres, l'oferta actual inclou varietats com torró de xixona, crema, xocolata, massapà, coco, trufes i més. El torró més tradicional de Catalunya és el Torró d'Agramunt, amb arrels des de 1741. Manté la seva recepta original amb avellanes o ametlles, mel, sucre o xarop de glucosa, oblies i clara d'ou, amb la distinció d'Indicació Geogràfica Protegida (IGP).

Les Neules

Les neules, potser els dolços nadalencs més antics, es remunten al segle XIV i es creu que van sorgir arran de la invenció d'una monja que va enrotllar una hòstia. Originalment, anaven sucrades en piment, avui dia es presenten en diverses varietats, des de les tradicionals fins a versions amb xocolata i farcides amb ingredients com el torró o el formatge. Amb una forma de canó i una textura cruixent, les neules han evolucionat amb el temps, però es mantenen com una part fonamental de les postres nadalenques. 

El raïm

La tradició de menjar raïm a les campanades de Cap d'Any és relativament nova, originada fa aproximadament un segle. L'excés de collita el 1909 va impulsar l'hàbit de consumir aquest fruit com a ritual d'acomiadament de l'any. La dita “menjar raïm per Cap d'Any, porta diners per a tot l'any” ha contribuït també a popularitzar aquesta pràctica, consolidada gràcies a la retransmissió televisiva de les campanades i amb un enfocament especial en els raïms del Vinalopó.

El Tortell de Reis

El tortell de Reis és un dolç preuat en forma d'anella farcida amb fruita confitada i massapà, crema o nata. Amb l'element sorpresa de la fava i la figureta de rei amagades, qui troba la fava assumeix el cost del tortell, i a qui troba la figureta es converteix en rei. Amb arrels de les saturnals romanes, aquesta tradició hivernal és una forma original i dolça d’enriquir la festivitat, pendent de qui de la família trobarà al seu tros la figura i la fava.

Les Catànies

Es tracta d’una especialitat gastronòmica característica de Vilafranca del Penedès,  província de Barcelona. Aquest dolç és creat amb ametlles marcones torrades i caramel·litzades, cobertes amb un praliné elaborat amb ametlles, avellanes i cacau, i després amb xocolata.

Es va convertir ràpidament en un clàssic de les festes nadalenques a Catalunya. Tot i que inicialment es coneixia amb el nom de Crocrem, el nom real d'aquest bombó, la casa on es trobava l'obrador, Cal Catani, va originar el canvi de nom.

Si vols aprendre a fer receptes per aquest Nadal, aquí et deixiem algunes propostes!

 

 
Destaquem