La Companyia Elèctrica Dharma celebra aquest any els seus 50 anys d'història, i ho farà al costat dels seus seguidors i seguidores amb una gran festa al Palau Sant Jordi de Barcelona el 22 d'abril. Un concert molt especial que comptarà amb un paper molt destacat de la cultura popular.
Així, s'han previst diverses actuacions, com de Diables i Castellers, que acompanyaran la música del grup al llarg del recital. Entre altres, participaran la Colla Bastonera, Tabalers i Diables de Sants, el Camell de Molins de Rei i la cobla La Principal del Llobregat, entre altres colles d'arreu de Catalunya.
A més, artistes com Maria del Mar Bonet, Celtas Cortos, Els Catarres, Albert Pla, Quimi Portet, Gemma Humet, Balkan Paradise Orchestra i The Tyets acompanyaran la Dharma a l'escenari, en un concert que, sense cap dubte, serà difícil d'oblidar.
Més celebracions
Però la celebració del mig segle d'història de la mítica formació no s'acaba amb el concert. I és que amb motiu de tan important efemèride, el grup publica dos llibres biogràfics i un nou disc de cançons inèdites.
Pel que fa als llibres, Ja estan a la venda el llibre Companyia Elèctrica Dharma: 50 anys. Es tracta d'un recull d'articles de Màrius Serra, Àngel Casas, Jordi Sierra i Fabra, Germans Garcia-Pelayo, Núria Cadenes, Joan-Lluís Lluís, Pep Blay, Elisenda Soriguera i Matthew Tree, amb imatges inèdites d'aquest mig segle de trajectòria.
El segon llibre, a la venda des del 18 de març, és el còmic infantojuvenil Roc Guitar sobre la història del grup.
Pel que fa al nou disc, aquest inclou cançons inèdites, tan enregistrades a estudi com en directe, que el grup ha compost des dels anys 70 fins a l'actualitat.
Una mica d'història
El 22 de febrer de 1972 el Josep, l'Esteve i el Joan Fortuny pujaven a l'escenari del Casal de la Font d'en Fargues del barri d'Horta, acabava de néixer la Dharma. L'any 1973 se'ls hi va unir el Carles Vidal i un any més tard el Jordi Soley i passaven a dir-se Companyia Elèctrica Dharma. Des d'aleshores i fins avui ha engrescat joves i no tan joves durant cinquanta anys, amb concerts arreu del món i vint-i-cinc discos editats.
Músics inquiets, la Dharma va introduir el canvi més significatiu de la música rock a casa nostra i a l'estat espanyol. Els intents de combinar fórmules de rock amb el folklore i la cançó popular no eren nous, però fins aleshores havien obtingut poc èxit. Els de la Dharma van escollir una parcel·la inèdita: la música mediterrània, oberta, assolellada i marinera. A la instrumentació habitual del rock, van afegir-hi un saxo soprano, el so del qual recorda molt al de la tenora catalana.
La seva música evoca dotzenes de melodies populars de totes les regions del país, però no pretén ser tradicionalista ni folklòrica. Al llarg dels anys, els de la Dharma han creat un sistema propi, un planeta particular, ple de símbols i fantasies, de música i de danses populars. Conventint-se en la història viva del nostre país.
FONT: companyiaelectricadharma.cat