Què commemorem el 8 de març, Dia Internacional de les Dones?

El 8 de març és un dia per reividicar el feminisme tot denunciant el sexisme

Com cada 8 de març, aquest divendres, es commemora el Dia Internacional de les Dones o Dia de la Dona Treballadora. Una jornada en la qual es commemora la lluita de les dones per la seva participació, juntament amb els homes, en l'àmbit laboral, i per tant pel dret a la independència econòmica. Un dia en el qual es reivindica el feminisme tot denunciant el sexisme.

Des de quan es commemora?

L'origen de la commemoració cal buscar-lo el 19 de març de 1911 a Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa, i la seva commemoració s'ha anat estenent, des de llavors, a molts altres estats.

El 1972 l'Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el 1975 Any Internacional de la Dona, i el 1977 va convidar tots els estats a declarar, conforme a les seves tradicions històriques i costums nacionals, un dia com a Dia Internacional pels Drets de la dona i la Pau internacional.

I per què?

En l'origen de la commemoració del 8 de març com a Dia Internacional de les Dones, tradicionalment s'han destacat diversos fets puntuals. Aquests són la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857, l'incendi de la fàbrica Cotton o el de la Triangle Shirtwaist Company, de Nova York el dia 25 de març de 1911, una indústria tèxtil on treballaven cinc-centes persones, en la seva gran majoria dones immigrants joves. En aquest darrer incident van morir 142 obreres que l'any anterior havien mantingut una important vaga per demanar millors condicions laborals.

Per què el llaç lila?

La lluita i reivindicació feminista s'associa al llaç lila. Hi ha diferents versions sobre per què és aquest el color escollit. La més poètica diu que aquest color representa aquelles dones de principis del segle XX que van morir cremades a la fàbrica tèxtil Cotton New York. La llegenda diu que el fum que sortia de la fàbrica en flames era de color lila –per les teles amb què treballaven– i que podia apreciar-se des de quilòmetres de distància.

Sigui com sigui, quan l'ONU va declarar el 8 de març Dia Internacional de les Dones el 1975, per tot el que havia representat el llaç lila al llarg de la història feminista, es va acollir com a símbol de les dones i de la seva lluita.

Més informació
 
Destaquem