Què celebrem per Corpus?

El Corpus és una festa instituïda per l'Església catòlica, i una explosió de cultura popular i tradicions arreu de Catalunya

D'aquí a pocs dies se celebra una de les grans festes a Catalunya on la cultura popular i tradicional brilla amb més força que mai. Parles de la festa del Corpus Christi, una celebració fortament arrelada a Catalunya, sent una de les més importants d'Europa.

Instituïda per l'Església catòlica pels volts de l'any 1246, és una festa mòbil en el calendari amb la qual es venera l'eucaristia. Dins del calendari litúrgic, s'escau el dijous següent a l'octava de Pentecosta, és a dir, 60 dies després del Diumenge de Pasqua, aquest 2024, el dijous, 30 de maig. Les festes del Corpus se celebren durant quatre dies, des del dijous fins al Diumenge de Corpus.

Però aquesta festa va molt més enllà del fet religiós, ja que des dels seus orígens medievals, i encara ara en molts indrets, és una gran festa ciutadana.

Com dèiem, aquesta festa, d'origen medieval i instituïda pel papa Urbà IV l'any 1262, havia de servir a l'Església per a la veneració pública del sagrament de l'eucaristia, per exaltar la doctrina del cos de Crist, enfront dels que la negaven. Però és a partir del 1316 quan s'estén per tota Europa arran d'una butlla del papa Joan XXII. Encara al segle XXI, sis segles després, és un esdeveniment religiós, social, cultural i festiu de gran transcendència en certes regions.

L'ou com balla és una tradició barcelonina de Corpus

L'ou com balla és una tradició barcelonina de Corpus

La celebració a Catalunya

Si mirem com se celebra i s'ha celebrat a Catalunya al llarg dels anys, Barcelona i Girona van ser les segones ciutats del món que van celebrar el Corpus amb una professó, de la que hi ha notícies des de l'any 1320. Unes professons, les de Corpus, que són considerades l'antecedent de les actuals cercaviles de moltes festes majors.

Actualment deslliurades de l'element litúrgic, han recuperat, en molts casos, el caràcter pagà de bona part dels elements que en diferents moments la població va introduir a la festivitat religiosa, com ara les Enramades d'Arbúcies, el bestiari i altres entremesos arrelats a la tradició festiva a casa nostra.

Aquesta celebració marca, doncs, el punt àlgid de la primavera i treu al carrer tot el potencial festiu a Catalunya. És una explosió de flors, amb catifes i enramades. Una festivitat que treu al carrer múltiples mostres de cultura popular i tradicional arreu de Catalunya, amb festes com La Patum de Berga, el Corpus a Solsona, la Festa de les Enramades d'Arbúcies o Sallent, o el Corpus de Barcelona, amb l'ou com balla com a un dels principals atractius. Una tradició barcelonina que distingeix la ciutat durant els dies de la festivitat de Corpus.

Més informació
 
Destaquem