És Cap d'Any. Saps per què?

En el moment de passar del calendari julià al gregorià va haver-hi una certa disputa per decidir quin era el primer dia de l'any

Avui és Cap d'Any. Com cada 1 de gener, aquest dissabte estrenem l'any nou civil. una data molt celebrada, no solament a Catalunya, sinó en moltes cultures, i de maneres molt diferents. Cap d'Any és el dia 1 de gener perquè al calendari gregorià és el dia a què correspon, com passava amb el calendari romà, però existeixen altres calendaris que situen el Cap d'Any de manera diferent.

Però, per què se celebra aquest dia? En el moment de passar del calendari julià al gregorià va haver-hi una certa disputa a l'hora de decidir quin era el primer dia de l'any. Tot i que la majoria de països el celebrava l'1 de gener, en altres s'havia desplaçat al 25 de març, al 25 de desembre o al 29 d'agost, d'acord amb diferents efemèrides religioses o astronòmiques.

Per posar fi al problema, el 1564 França va haver de promulgar l'Edicte de Roussillon per unificar el cap d'any a l'1 de gener a tot el regne.

 
 
Destaquem