Alliberat un nou exemplar de trencalòs al Parc Natural dels Ports

S'està reintroduint l'espècie a la zona, on es va extingir fa mig segle

Aquest mes de març, el dia 16, s'ha alliberat al massís dels Ports de Tortosa-Beseit un nou exemplar de trencalòs en el marc del projecte per retornar aquesta espècie a la zona, d'on es va extingir fa mig segle, aproximadament. L'exemplar alliberat en aquesta ocasió és un trencalòs sanat a Torreferrussa, i és el 13è exemplar que es reintrodueix al massís.

Batejat amb el nom de 'Setcases', l'animal es va alliberar al Parc Natural de la Tinença de Benifassà, la part valenciana del massís dels Ports. Un exemplar que va ingressar l'agost passat al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa, després de trobar-lo a Setcases (Ripollès) amb una fractura del radi de l'ala dreta i amb molt poc pes.

L'animal va equipat amb un emissor GPS amb el qual se seguiran els seus moviments i es comprovarà si s'adapta al medi, o torna als Pirineus. Igualment, per facilitar-li l'adaptació, el Parc Natural dels Ports manté dos punts d'alimentació suplementària (PAS), a Tortosa i Horta de Sant Joan (Terra Alta), on cada setmana es diposita carn i ossos. Dos punts que formen part d'una xarxa, amb set PAS més al País Valencià i l'Aragó, que cobreix l'àmbit objectiu de reintroducció del trencalòs al massís.

El trencalòscrebalòs és una de les quatre espècies de voltors que viuen a Europa, una de les aus europees més grans i l'única que s'alimenta d'ossos. A principis del segle XX, vivia als Ports i als principals massissos de la Península. Però la situació de l'espècie va passar a ser crítica als anys 80 quan, a Catalunya, solament quedaven cinc o sis parelles al Pirineu occidental.

 

Actualment, està tornant a tenir presència al territori, amb 45 exemplars, especialment al Pirineu i Prepirineu.

El projecte per retornar el trencalòs es va iniciar el 2018. Hi participa la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana i el Govern d'Aragó, així com la Vulture Conservation Foundation i el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic.

 
Destaquem