
L’Ajuntament de Sant Cugat i FGC han programat tot un seguit d’actes per commemorar el centenari de l’arribada del tren a Sant Cugat. Exposicions, conferències, funcions de teatre, concerts i, evidentment, la gran Festa del Centenari, que tindrà lloc diumenge el 29 d’octubre. Es tracta d’una cercavila d’època festiva que anirà des de plaça Octavià fins a plaça Lluís Millet on es farà l’acte central del centenari a les 12:30 hores.
L’arribada del tren a Sant Cugat del Vallès va ser l’element que va permetre iniciar la transformació del que aleshores era un poble en la ciutat que avui representa. El tren connectava Sant Cugat amb Barcelona, i va ser aquesta connexió la que va encendre l’espurna de la modernitat a la vila, que, el 1917, comptava només amb 2.400 habitants. Una població que es va duplicar en poc més de 10 anys des de la construcció de l’estació de tren, el 1930 vivien a Sant Cugat, ja, 5110 persones. Una part d’aquests nous santcugatencs van arribar per treballar en les obres de modernització de la ciutat que va comportar l’arribada del tren, i una altra eren estiuejants que passaven les vacances a zones properes a Sant Cugat. Avui, aquestes zones estan perfectament integrades al municipi, són la Floresta i Valldoreix. A banda d’això, la relació entre el poble i Barcelona va esdevenir més estreta des d’aquest moment, ja que el tren feia molt fàcil treballar a la ciutat comtal i viure a Sant Cugat.


Però tot això no va caure del cel. En gran part, que aquest 2017 sigui el centenari de l’arribada del tren a Sant Cugat és gràcies al treball de l’arquitecte Carles Emil i Montanyès. El barceloní tenia dues obsessions: una, electrificar tot el país; l’altra, establir una comunicació directa entre els dos nuclis industrials catalans, Barcelona i el Vallès. D’altra banda, també va ser de profunda rellevància el paper del Doctor Frederick Stark Pearson, l’enginyer que va finançar gran part de projecte i que, a més, va aportar la tecnologia necessària per poder-lo dur a terme.
No obstant això, no va ser fàcil fer arribar el primer tren a Sant Cugat. L’anomenat tren “Brill” va navegar directe des dels Estats Units d’Amèrica desmuntat per peces i, a Sarrià, va ser construït novament. Després del “Brill”, van arribar 5 tipus de tren més: el conegut com “llauna”, el conegut com “granota”, el 111, el 112 i el més modern dels que circulen avui dia per les vies dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, el 113.

No va ser fins a l’any 1979, que la Línia Vallès – com s’anomenava el tren que anava des de Barcelona fins a Sant Cugat – es va integrar a la Xarxa dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. En aquest moment, ja s’havien construït les 6 de les 7 estacions que es mantenen avui al terme municipal: Sant Cugat, Sant Joan, Mira-sol, Valldoreix, Les Planes i Hospital General. L’última en construir-se va ser Vollpelleres, que no va arribar fins al 2010.