10 curiositats de la Sagrada Família

En saps alguna?

1. Antoni Gaudí no va ser el primer arquitecte

Antoni Gaudí és conegut per obres arquitectòniques com el Parc Güell i la Casa Milà. Però, sabies que Gaudí no va ser l'arquitecte inicial de la Sagrada Família? Quan es va unir al projecte, només tenia trenta-un anys i era un complet desconegut. 

El projecte original era obra de Francisco del Villar, qui va renunciar després d'un any. Gaudí va heretar un projecte neogòtic i va dedicar quaranta-tres anys a transformar-lo, donant-li una dimensió més gran i convertint-lo de mica en mica en l’edifici que és ara.

 

2. La natura a les parets 

Antoni Gaudí va tenir dues grans inspiracions per la Catedral: la fe i la natura. En observar el món, va descobrir formes geomètriques que no havien sigut explorades en arquitectura i va incorporar-les a les seves estructures. Les columnes estrella i les escales de caragol són exemples clars de com la natura va influir en la seva obra, creant una simbiosi entre fe i entorn.

 

3. El compte enrere del 2026

La construcció de la Sagrada Família avança diàriament per aconseguir la seva finalització el 2026, el centenari de la mort de l'arquitecte. Iniciada el 1882 amb donatius dels creients, les interrupcions durant la guerra civil van allargar el procés fins als anys cinquanta. Malgrat quedar un terç per construir, la basílica ja és coneguda arreu del món des de la seva inauguració el 2010. La veurem acabada el 2026?

 

4. Materials que travessen el món

Antoni Gaudí va començar fent servir les pedreres de Montjuïc, però finalment es van veure obligats a trobar pedres en noves ubicacions. Avui dia, carregaments de pedra arriben de pedreres d'Escòcia, Cantàbria, Galícia, França i Anglaterra. Aquestes masses de pedra que travessen Europa, pesen més de 400 tones, l'equivalent a més de 40 autobusos. 

 

5. 50 tipus diferents de pedres

La Sagrada Família és única en el seu ús de la pedra com a material estructural. Amb 50 tipus de pedres diferents, la magnitud del projecte és sorprenent. L'extensió del dipòsit de blocs per a la Sagrada Família equival a dos camps de futbol. Per accelerar la construcció, el gros de l'obra es realitza a 80 km de Barcelona, mitjançant una tècnica innovadora que multiplica per deu la velocitat de les obres.

 

6. No hi ha pedra repetida a la Sagrada Família

Set industrials diferents s’encarreguen de tallar cada pedra a mà. Aquest tallat manual assegura que no hi ha dues pedres que siguin idèntiques, ja que cada picapedrer fa la seva feina de manera molt personal. 

 

7. Un instrument musical en forma d'edifici

Gaudí va concebre el temple com un instrument musical que ressonaria per tota la ciutat, assignant un so diferent a cada façana. Aquesta visió transforma la Sagrada Família en un immens instrument musical.

 

8. L'església més alta del món

Amb més de 200.000 tones de pes i geometries capricioses, la Sagrada Família es converteix en l’església més alta del món. El procés de construcció utilitza una eina anomenada “el pop”, que facilita el moviment de les peces i redueix els temps d'assemblatge. La precisió del muntatge és essencial, amb 2 mil·límetres que marquen la diferència, minimitzant els riscos mentre la basílica roman oberta al públic.

 

9. La façana que va aconseguir el finançament del projecte

Conscient que no veuria l'obra acabada, Gaudí va optar per una estratègia de màrqueting: va construir primer la façana principal per mostrar una visió de la futura obra i aconseguir més donatius per al seu desenvolupament.

 

10. Finançada només amb donatius

Els visitants que paguen l'entrada ja estan fent una aportació. De fet, els bitllets no tenen IVA, La Sagrada Família és una obra finançada per la comunitat, on cada visitant contribueix a fer realitat el seu termini.

 

En sabies alguna?

 

 
Destaquem