El Parc de Can Falgar i la Verneda de les Franqueses del Vallès

Una zona multifuncional per gaudir de la natura en família

Situat a tocar del riu Congost, trobem el Parc de Can Falgar i la Verneda, un espai multifuncional que ofereix una oferta d'oci sostenible, esport, observació d'aus i estudis de la natura difícil de rebutjar. Des de la seva inauguració l'any 2019, aquesta àrea ha captivat l'atenció d'un gran nombre de visitants, convertint-se en una joia natural de Les Franqueses del Vallès. A què esperes a descobrir-ho? 

El Parc de Can Falgar i la Verneda esdevé part integrant de la prestigiosa Xarxa Natura 2000, projectant-se com a escenari d'un ambiciós pla de restauració paisatgística i de conservació de la biodiversitat. La seva significativa extensió de 171.000 m² està distribuïda en cinc espais únics, agrupats en tres grans zones que fusionen harmoniosament l'activitat humana amb la riquesa natural que els envolta.

La zona dels equipaments 

La divisió del parc en cinc àrees no és només una qüestió logística, sinó una manera de proporcionar als visitants una experiència variada i respectuosa. Al sud, trobem la zona d’equipaments, amb l'Aula de la Natura, un espai de 450 metres quadrats dedicat a la formació, divulgació i recerca de la zona de ribera restaurada. A més, aquest espai inclou una àrea infantil amb jocs de fusta i cordes, dissenyats per a diferents nivells de motricitat i activitats amb sorra.

La zona de prat

La zona de prat serveix com a transició entre les àrees d'alta i baixa activitat. Aquí, els amants de l'esport poden gaudir d'un carril bici que segueix el riu Congost fins a Granollers i de zones d'exercici físic. A més, gràcies a l’àmplia verneda, que està protegida per directrius europees, aquest espai ofereix una oportunitat de relaxar-se i gaudir de la natura. 

La zona humida

Aquesta zona consta de tres llacs artificials envoltats de vegetació de ribera, creant un hàbitat ideal per a la fauna autòctona i migratòria, a la vegada que evita el pas de la gent. Durant la passejada envoltant els llacs, et trobaràs amb diversos miradors d'aus, que s’orienten cap a la contemplació silenciosa de les espècies que poblen la zona humida. Per als més curiosos, tots els miradors estan acompanyats de fotografies i panells informatius sobre les espècies. 

Respecte de l’entorn natural

En aquest entorn natural de gran valor, el respecte és fonamental. Les normatives vigents prohibeixen l'entrada d'animals de companyia a la zona de jocs i descans, i requereixen que els animals estiguin lligats en tot moment a la resta del parc. Així mateix, es destaca la importància de mantenir la integritat dels tres llacs, prohibint el bany tant de persones com d'animals domèstics, així com el llançament d'objectes a l'aigua, incloent-hi pedres.

Qualsevol espai verd s’ha de respectar, però quan es tracta d’una zona d’interès natural s’ha de posar especial atenció. 

Com arribar?

Per als qui desitgin visitar aquest paradís natural, com és el Parc de Can Falgar i la Verneda, l'accés és molt fàcil. Si vens des de Barcelona amb cotxe, hauràs d’anar a buscar la C-33 fins a la sortida 90 cap a la C-17 direcció Parets/Vic/Puigcerdà, i 7 km més endavant has de sortir per Caldes de M/Canovelles/Granollers Nord. A partir d’aquí, ja podràs seguir les indicacions del municipi, i en arribar al parc et trobaràs amb un ampli aparcament

També, tenim l'opció més sostenible. Es pot arribar en tren fins a les estacions de Les Franqueses-Granollers Nord (R2) o les Franqueses del Vallès (R3) i continuar en bicicleta pel carril bici a la riba del Congost fins al parc. Aquesta connexió amb el transport públic no només facilita l'accés, sinó que també promou una visita més ecològica i responsable.

 
Destaquem