Vilanova i la Geltrú m'agrada

És la capital de comarca del Garraf

El municipi de Vilanova i la Geltrú és la capital de la comarca del Garraf, i limita amb Cubelles, Castellet i la Gornal, Canyelles i Sant Pere de Ribes. Històricament, és el resultat de l'agregació del nucli de la Geltrú, que antigament era un municipi independent, al terme de Vilanova de Cubelles, que antigament formava part del terme de Cubelles.

Vilanova i la Geltrú és mediterrània en totes les seves expressions. Entre altres aspectes, la vila compta amb més de 7 km de costa i platges de sorra fina i amb una amplada excepcional que permeten al visitant desconnectar totalment de totes les preocupacions. Més enllà de les platges, la ciutat compta amb un dels calendaris festius més complets i intensos de Catalunya. La implicació i sentiment popular i el caràcter obert i acollidor de totes les festes t'emocionaran i et faran sentir part activa.

En aquest sentit, destaca el fet que Vilanova i la Geltrú és una població amb un teixit social actiu i fortament vinculat als esdeveniments culturals de la ciutat fins al punt d'esdevenir-ne clau en la seva organització. Històricament, la societat vilanovina ha usat l'associacionisme com a mecanisme d'organització social, esbarjo cultural, vinculació veïnal i acció política. És sobretot a partir del segle XX, amb el moviment cultural de la Renaixença catalana, que les societats recreatives i culturals privades passen a tenir un paper important en la vida cultural de la ciutat i proliferen els espais d'oci.

També en aquest sentit, Vilanova i la Geltrú ofereix la combinació perfecta entre vacances i cultura. El patrimoni arquitectònic i artístic que es troba passejant pels seus carrers, la variada oferta de museus per a tots els públics, la cultura popular i tradicional de les festes i la programació d'actuacions en viu fan respirar cultura autèntica a cada racó de la ciutat.

Xató de Vilanova

Xató de Vilanova

I gastronòmicament, l'excelsa qualitat i varietat dels productes propis i la tradició culinària de la ciutat fan de Vilanova i la Geltrú una de les capitals de la gastronomia catalana. La cuina i el caràcter de la ciutat són autènticament mediterranis. La qualitat del peix, provinent directament de la llotja del port, i dels productes de l'horta vilanovina són els grans pilars de la nostra singular gastronomia. Destaca, especialment, el Xató de Vilanova: el plat vilanoví per excel·lència. Una amanida d'escarola, bacallà, tonyina, anxoves i olives arbequines i negres regada amb una salsa d'ametlles i avellanes torrades, nyores, pa, all, oli d'oliva i vinagre.

 
Destaquem