Moià ens agrada!

El municipi és la capital del Moianès

El municipi de Moià és la capital de la comarca del Moianès, de la qual n'està situat al centre. Amb un extens terme municipal que depassa els 75 km², la ciutat està del tot envoltat per altres municipis del Moianès, llevat de l'extrem nord-est, on toca en un breu tram el terme municipal de Muntanyola, d'Osona i al nord-oest, on limita amb el terme d'Avinyó, del Bages.

Moià conserva un ric patrimoni, sobretot d'època prehistòrica, que actualment es conserven al Museu de Moià, a la Casa Museu Rafael Casanova. Amb tot, la primera constància escrita amb el nom del poble cal buscar-lo als anys 912 i 914, i l'església parroquial, de l'any 939, conserva l'acta de consagració, amb la qual se sap que existia un petit nucli de població en l'època de Guifré el Pilós. La fira i el mercat van ser concedits l'any 1151 pel comte Ramon Berenguer I. La vila de Moià, on els comtes de Barcelona tenien una residència o palau comtal, iniciava ja en el segle X la seva indiscutible capitalitat de tota la contrada.

A finals de l'edat mitjana, Moià es mostrava ja com una població amb molta activitat artesanal i, posteriorment, industrial. Els principals eixos de l'activitat econòmica van ser l'elaboració de vi i aiguardent, i també teixits. Destaca també la indústria i el comerç del glaç.

Església de Santa Maria de Moià

Església de Santa Maria de Moià

Moià avui

En els darrers anys Moià ha viscut un fort creixement, passant de ser un poble de 3000 habitants a arribar superar els 6.000. L'agricultura i la ramaderia tradicionals han anat perdent pes en favor de la indústria, el comerç i els serveis. Així, la vila també s'ha consolidat com a destí turístic, lloc d'estiueig i de segona residència, i com a centre comercial i de serveis dels pobles de la rodalia.I és que la vila de Moià ofereix al visitant una barreja d'història, tradició, comerç, tranquil·litat i caliu, conjuntament amb un entorn i un paisatge privilegiats.

Al centre de la vila ja gairebé no s'hi troben construccions anteriors al segle XVI, ja que moltes cases foren refetes durant els segles XVII i XVIII, època de màxima esplendor de la indústria tèxtil moianesa. Al capdamunt de la vila hi ha el col·legi de l'escola Pia, de forma quadrada, amb un bell claustre obert i l'església, amb una interessant portalada barroca. Destaquen també els edificis civils com la casa pairal dels Casanova, la casa de Cal Andreu, i Cal Bou.

Entre els llocs d'interès turístic de la vila, destaquen, entre altres, el Castell de Clarà i Capella de St. Andreu de Clarà, que es troben dalt d'un turó; o l'Església Parroquial de Santa Maria, bastida entre 1674 i 1745 en substitució de la vella església romànica consagrada el 939. Són remarcables també el Mirador de la Creu, un magnífic mirador natural amb unes vistes impressionants; el Jardí Botànic de Cal Riera, situat al costat del Mirador de la Creu; i les Coves del Toll, una formació geològica habitada des de la prehistòria, sent un dels referents més importants de la Prehistòria, no només del Moianès, sinó de tota Catalunya.

Les Coves del Toll a Moià

Les Coves del Toll a Moià

Festes i tradicions

La festa major d'estiu al municipi se celebra per Santa Maria, el 15 d'agost, i la d'hivern per Sant Sebastià, el 20 de gener. A més d'aquestes celebracions, destaquen també el prestigiós Festival Internacional de Música Francesc Viñas, i la Festa de l'Arbre Fruiter, fundada el 1904 per Francesc Viñas, el 17 d'agost.

A més, just abans de la Festa Major d'estiu es rememora la llegenda de la cabra d'or, una llegenda pròpia de Moià, i durant dos dies el municipi i els seus habitants es converteixen en una vila de l'edat mitjana.

 
Destaquem