Francesc Macià, el president estretament vinculat a les Borges Blanques

Catalunyamagrada.cat

 

Tot i néixer a Vilanova i la Geltrú el 21 de setembre de 1859, els pares de Francesc Macià eren fills de les Borges Blanques, i ell, cada estiu s'hi traslladava amb la família per estar a casa els avis.

 

L'any 1907 va acceptar ser el candidat de Solidaritat Catalana per les Borges Blanques i Barcelona al Congrés dels Diputats, renunciant a la seva carrera militar. Des d'aquell moment, i fins al 1923, va ser el representant a Corts del Districte Borgenc. Abans, però, l'any 1892, va ser nomenat fill adoptiu del municipi, per unanimitat del consistori.

 

Macià, després del fracàs de Solidaritat Catalana, es va acostar a republicanisme catalanista i a l'obrerisme. Exiliat després del cop d'estat de Primo de Rivera. En retornar a Catalunya, el 1931, va participar en la creació d'Esquerra Republicana, i després de la victòria del seu partit, el 14 d'abril va proclamar l'Estat Català.

 

Després de les negociacions amb el govern provisional de la República Espanyola, va acceptar la recuperació de la Generalitat de Catalunya, sent nomenat president durant la segona República.

Francesc Macià va morir el 25 de desembre de 1933, i sempre serà recordat com "l'avi", sent un símbol de la voluntat d'afirmació nacional de Catalunya.

 

Al municipi de les Borges Blanques es pot visitar L'espai Macià. Un indret que acull una exposició permanent, "El viatge de Macià", que costa de fotografies, documents i audiovisuals que mostren els diferents vessants del qui va ser president de la Generalitat i diputat a Corts per les Borges Blanques de l'any 1907 al 1923.

 
Destaquem