Recepta de menjar blanc

 

 

El menjar blanc es una recepta medieval que, amb les seves variacions, ha sobreviscut pràcticament igual a com estava fa uns segles. Feta de llet d’ametlles aromatizada amb canyella i llimona, s’assembla a la crema catalana però no porta ous.

És una recepta típica de Reus tot i que se’n troben versions per tota Europa, des d’Italia fins al Regne Unit. S’acostumava a menjar per Quaresma. La recepta és relativament senzilla:

 

 

Necessitarem 400 grams d’ametlles crues, un litre d’aigua, 300 grams de sucre, 100 grams de farina d’arrós o maicena, una branca de canyella i la pela d’una llimona.

Posem a bullir l’aigua, a la que hi afegirem les ametlles quan arranqui el bull. Les hi deixarem mig minut i després les retirarem, pelarem i picarem. Mesclem aquesta pasta amb un litre d’aigua per a obtenir la llet d’ametlles. Ho deixem reposar durant 12 hores a la nevera. Després colarem la llet, en reservarem un decilitre i farem bullir la resta amb la canyella i la llimona. En un bol mesclem la farina d’arrós, el sucre i el decilitre que havíem reservat. Afegim la mescla a l’olla calenta i ho remenem fins a que espessi. Finalment ho colarem i ho ficarem en motlles individuals.

 
Destaquem