Prepara un boníssim Tortell de Reis

Són les postres típiques del dia de Reis a la majoria de les llars de Catalunya

Dèiem que les festes nadalenques són dies d'àpats en família i amb amics. I per tancar-les, el dia de Reis, tampoc podien faltar unes bones postres típiques a casa nostra. I és que el dia de Reis no hi pot faltar a taula el Tortell de Reis.

Amb forma d'anella, tradicionalment va farcida de massapà i decorada amb fruita confitada o fruits secs. I al seu interior conté dues sorpreses: una fava i un rei. Segons la tradició, aquell qui troba la figureta dins el seu tros és coronat amb la corona daurada de cartó que decora el centre del pastís, mentre que qui es troba la fava és a qui li toca pagar el tortell.

Us expliquem com preparar-lo casolà.

El Tortell de Reis tradicional va farcit de massapà.

El Tortell de Reis tradicional va farcit de massapà.

INGREDIENTS

Per a la primera part de la massa:

  • 10 g de llevat premsat
  • 35 g d'aigua
  • 75 g de farina

Per a la segona part de la massa:

  • 35 g de sucre
  • 20 g de llard
  • 250 g de farina
  • 2 g de sal
  • 1 ou
  • ratlladura de llimona
  • 65 g d'aigua

Per al massapà:

  • 150 g de pols d'ametlla
  • 150 g de sucre
  • aigua

Per a la decoració:

  • fruites confitades a voluntat
  • 10 g sucre bolado o esponjat
Qui trobi la figureta serà coronat rei.

Qui trobi la figureta serà coronat rei.

PREPARACIÓ

Primera part de la massa:

  • Triturem el llevat premsat amb la mà en un bol, i hi afegim l'aigua, batent-ho a mà.
  • Hi afegim la farina i ho mesclem a mà fins a aconseguir una massa homogènia.
  • Tapem la barreja amb un drap de cuina, i ho deixem reposar en un lloc tebi, a uns 22 graus.
  • La massa ha de doblar el seu volum. Trigarà uns 20 minuts.

El massapà:

  • Mesclem la pols d'ametlla i el sucre.
  • Quan estiguin ben barrejats hi afegim l'aigua i fem una massa tova que no es trenqui.
  • Enfarinem una superfície i en fem un xurro, col·locant-hi a l'interior el rei i la fava.

Segona part de la massa:

  • A la màquina de pastar posem el sucre, la sal, el llard, la ratlladura de llimona i l'aigua.
  • Quan estigui ben desfet, afegim l'ou i la farina.
  • Amassem fins que ens quedi ben elàstica i hi afegim la massa amb llevat.
  • Amassem fins que tota la barreja quedi ben elàstica.
  • Estirem la mescla sobre el marbre amb forma de xurro, hi posem el massapà a sobre i l'embolcallem amb la massa. El massapà ha de quedar a l'interior com un farcit.
  • Ho tapem amb un drap de cuina, i ho deixem fermentar per segon cop, durant dues hores, fins que torni a doblar el seu volum.
  • Un cop ha llevat el pintem amb ou i el decorem, posant-hi les fruites confitades i el sucre.
  • Ho coem al forn a 230 graus durant uns vint minuts.

Deixem refredar, i llest per menjar!

Més informació
 
Destaquem