Coca de llardons casolana

Cuina

Fem Coca de llardons per celebrar Dijous Gras

També és tradició menjar botifarra d'ou el dia que comencen les celebracions del Carnestoltes

Aquest dijous, 11 de febrer, és Dijous Gras, o Dijous Llarder, moment en el qual arrenca la celebració del Carnaval o Carnestoltes arreu de Catalunya. Tot i que les restriccions establertes per aturar el coronavirus a casa nostra faran impossible gaudir del Carnestoltes tal com estem acostumats a fer-ho, val la pena no perdre algunes de les tradicions que comporten aquestes dates.

Entre elles, les tradicions gastronòmiques. I és que, segons marca la tradició, Dijous Gras es menja botifarra d'ou i coca de llardons. Pel que fa a la botifarra d'ou, i si bé és exquisida menjada sola, acompanyada d'un tros de pa, també la podem preparar de múltiples maneres per gaudir-ne a la taula. Entre elles, fent una boníssima truita de botifarra d'ou.

Pel que fa a la coca de llardons, us compartim una recepta perquè la pugueu preparar a casa. Som-hi!

INGREDIENTS:

  • 400 grams de farina de força
  • 175 grams de llardons
  • 100 grams de llet sencera
  • 100 grams d'aigua
  • 150 grams de llard de porc
  • 100 grams de sucre
  • 20 grams de llevat fresc
  • 5 grams de sal.
  • 3-4 culleradetes de matafaluga en pols
  • 50 grams de pinyons

ELABORACIÓ:

  • Comencem barrejant, en un bol gran, l'aigua i la llet tebis.
  • Afegim la farina, el llevat i el sucre.
  • Quan sigui una massa homogènia, la posem sobre una superfície llisa i la pastem fins que no s'enganxi als dits.
  • Llavors, afegim la sal i el llard i amassem fins que quedi ben incorporat.
  • Ara afegim els llardons i la matafaluga, i seguim amassant.
  • Amb tota la barreja, fem una bola i la tapem amb un drap de cuina.
  • Ho deixem reposar mitja hora.
  • Passat aquest temps, estirem la massa sobre paper de forn enfarinat.
  • Li donem forma de coca, amb un gruix d'1,5 centímetres, ho tapem novament amb un drap, i ho deixem reposar tota la nit.
  • L'endemà, espolsem la coca amb sucre i pinyons, i la coem al forn, prèviament escalfat a 180 graus, durant uns 25 minuts.

Quan s'hagi refredat, ja estarà llesta per menjar!