La història dels Reis d'Orient

Melcior, Gaspar i Baltasar tornen a visitar els infants i a omplir de màgia la nit del 5 de gener

Les festes nadalenques arriben ja a la seva recta final, però encara queda una de les cites més especials, especialment per als més petits de casa. I és que la nit del 5 de gener és la nit més màgica de l'any. El motiu? És la nit en la qual arriben Ses Majestats els Reis d'Orients.

Tres personatges entranyables que, any rere any, no falten a la seva cita amb els infants visitant les seves llars i omplint-les de regals, o carbó si no s'han portat bé durant l'any. Uns regals que els infants, prèviament, havien escrit a les seves cartes al·legant com a motiu per a tenir-los la seva bondat durant l'any.

Melcior és el rei blanc. FOTO: TOT StC/ B.Millet

Melcior és el rei blanc. FOTO: TOT StC/ B.Millet

Però, qui són aquests singulars personatges?

Coneguts com a Reis, Reixos, Reis Mags o Reis d'Orient, provenen de la tradició cristiana de la celebració del naixement de Jesús. Segons el Nou Testament, van ser uns mags o savis que, guiats per un estel, van portar-li presents, encens, or i mirra, després del seu naixement.

L'únic llibre de la Bíblia en el qual apareixen és l'evangeli segons Mateu, però si bé s'especifica que eren mags, no diu quants van ser, tot i dir que van deixar-li tres regals. Amb el pas del temps, la tradició ha establert que eren tres, i que venien de l'Orient, d'Europa, Àsia i Àfrica, respectivament, i que es deien Melcior, Gaspar i Baltasar. Va ser al segle IV quan es van fixar aquests noms, trobant-se el primer testimoni onomàstic en sant Apol·linar el Nou, en uns mosaics de Ravenna.

Gaspar és el rei ros. FOTO: TOT StC/ B.Millet

Gaspar és el rei ros. FOTO: TOT StC/ B.Millet

 

D'aquesta manera, Melcior és el rei blanc, d'origen europeu, amb els cabells i la barba llargs i blancs, vestit amb una túnica color jacint i capa taronja. Gaspar, d'origen asiàtic, és el rei ros, amb pell blanca i cabells castanys, vestit amb una túnica taronja i una capa vermella. I Baltasar, el rei africà, vestit d'estil àrab, amb una túnica vermella i una capa blanca.

En l'actualitat, Ses Majestats els Reis d'Orient són els personatges encarregats de portar els regals als infants per aquestes dates, coincidint amb la celebració de l'epifania per part de l'església catòlica el 6 de gener. La vigília, diferents cavalcades reben a Ses Majestats amb tots els honors perquè facin realitat els somnis dels més petits. Sense dubte, una de les tradicions més màgiques del calendari català.

Baltasar és el rei negre. FOTO: TOT StC/ B.Millet

Baltasar és el rei negre. FOTO: TOT StC/ B.Millet

 

Més informació
 
Destaquem