L'espectacular Ball de Gitanes de Carnaval a Sant Cugat

El tradicional ball surt a la plaça el dissabte de Carnaval amb centenars de balladors

Hi ha tradicions que amb els anys agafen més força. És el cas del Ball de Gitanes de Sant Cugat del Vallès. Una dansa tradicional vallesana amb uns orígens que es remunten al segle XVII, tal com explica l'historiador local Guillem Vila Galceran, qui detalla que el ball prové de les ballades que feien els gitanos en les celebracions dels seus casaments.

 

 

 

Tot i ser un ball típic del Carnaval, sempre s'havia ballat per Festa Major i per la Festa de Tardor. No fou però fins a l'any 1995 que l'Esbart de Sant Cugat recuperà el ball el dia de Carnaval. Inicialment el ballava només l'Esbart, però a partir del 1999 s'obrí la participació a tothom qui volgués aprendre'l.

 

Des de fa més de deu anys, la Comissió del Ball de Gitanes manté aquest esperit, fent una crida, mesos abans, a tots aquells santcugatencs i santcugatenques que el vulguin ballar. Després de mesos d'assaig, el dissabte de Carnaval surt a la plaça d'Octavià, la plaça principal de la ciutat, i any rere any, se supera el nombre de participants. En l'edició d'enguany, van ser-ne 328 els que van ballar el 2 de març a migdia.

 

Un ball amb una força especial que no deixa ningú indiferent. Gaudiu-lo!

 
Destaquem