Itinerari per la vall de Barravés, a l'Alta Ribagorça, que permet unir Vilaller amb un històric mas de la vall, can Quintana, travessant una frondosa àrea de ribera. El nucli original de Vilaller, anomenat Cap de la Vila, estava murallat i disposava de quatre portals d'accés. Entre els seus carrerons costeruts, cases amb arcades i soterranis gòtics, es conserven, encara, els vestigis d'una presó medieval. L'església parroquial de Sant Climent, construïda a la part plana del nucli urbà, és del s. XVIII i destaca pel seu campanar octogonal d'estil barroc.
Ruta senyalitzada parcialment.
La ruta surt de Vilaller. S'hi arriba des del Pont de Suert, capital comarcal, per la carretera N-230 en direcció N cap a la Val d'Aran (12 km). Un cop al poble, cal travessar el riu pel pont de la carretera de Montanui i anar fins a l'àrea esportiva municipal.
0,00 km (967 m). Zona esportiva municipal de Vilaller. Des de l'aparcament situat davant de la piscina, es torna enrere en direcció a Vilaller (NE) i, tombant cap a la dreta (S), es dóna la volta a les instal·lacions del complex esportiu. Entre la Noguera Ribagorçana i la zona esportiva, s'agafa un camí que es dirigeix al S a l'ombra de dues fileres d'arbres disposades a banda i banda del camí. Es discorre mantenint el riu a l'esquerra (E) enmig d'un entorn ombrívol i agradable. Llevat d'algun punt una mica complicat, el camí és ben ciclable. Havent passat el barranc Ramader (0,74 km, 949 m), el camí s'eixampla, creua una línia elèctrica i desemboca a una pista.
1,13 km (965 m). Pista de Montanui a can Quintana. Es continua endavant, recte cap al SO, es travessa un bosc i, entre camps de conreu i pastures, i sempre en direcció S, es passa la canonada d'aigua de la central elèctrica de Vilaller, situada a l'altra banda del riu, es creua el barranc de Nyil i s'arriba a can Quintana.
2,99 km (918 m). Can Quintana. Conjunt d'edificis que són una bona mostra de l'arquitectura rural pirinenca i que actualment comparteix les seves activitats de pagès amb les d'allotjament. Cal contemplar l'ermita de la Mare de Déu dels Dolors, adossada a l'edifici principal. Es torna a Vilaller pel mateix camí.
5,97 km (967 m). Zona esportiva municipal de Vilaller. Punt de partida i final de l'itinerari.
CONSELLS
• Respectar sempre l’entorn
Un paper llençat a la muntanya trigarà uns tres mesos a biodegradar-se, una llauna uns 10 anys, els plàstics entre 100 i 1.000 anys, i el vidre uns 4.000 anys. Per tant, endú-te la teva brossa a casa i no llencis mai res, la natura no vol cap residu teu!
• Planificar la sortida
Prepara l’excursió, documenta’t i informa’t. Ah!, i abans de fer la sortida, comunica les teves intencions a algun conegut o familiar, d’aquesta manera hi ha algú que sap el teu recorregut.
• Anar amb companyia
Sempre és més recomanable anar d’excursió acompanyat per no patir un accident sol i tenir suport. Entre la colla, cal que adapteu la sortida a les vostres possibilitats.
• La meteorologia
Abans de sortir, informa’t del temps, a Internet trobaràs molts webs; et recomanem http://meteomuntanya.cat
• El mapa i la brúixola
Sí, avui dia els aparells són molt avançats, però el mapa i la brúixola de tota la vida no et deixaran a l’estacada per motius de bateries...
• El material
Equipa’t adequadament, segons el clima i les condicions, però sobretot no oblidis dur aigua, un impermeable, una petita farmaciola, una manta tèrmica per si de cas i uns mitjons de recanvi.
• Conviure i gaudir
Recorda que la natura és un sistema ecològic que no ha desequilibrar-se amb la teva visita, per tant, no malmetis res i deixa-la tal com és perquè la resta també en puguem gaudir.