Serra de Sant Gervàs. De la Torre de Tamúrcia a lo Portus i l'Avedoga d'Adons

La panoràmica sobre el Pirineu central i sobre la Terreta que s'obté des del cim és impressionant

El Palau Robert recomana aquesta ruta: Serra de Sant Gervàs. De la Torre de Tamúrcia a lo Portus i l'Avedoga d'Adons.

Magnífica ascensió al segon cim de la serra de Sant Gervàs i de la comarca natural de la Terreta que inclou el pas d'una escletxa rocosa, lo Portús, a través de la qual s'accedeix al vessant obac de la muntanya. La panoràmica sobre el Pirineu central i sobre la Terreta que s'obté des del cim és impressionant. El recorregut discorre dins de l'espai protegit de la Serra de Sant Gervàs-Terreta-Vall Alta de Serradell, de gran interès geològic, paisatgístic i cultural. La serra s'estén des de la vall de la Noguera Ribagorçana, a occident, fins a la serra del Pui de Lleràs, a orient. Formada de roca calcària, presenta dos vessants completament diferenciats: el septentrional es caracteritza pels pendents suaus mentre que el de migjorn presenta cingles verticals i espectaculars que són un paradís per als rapinyaires i, també, per als escaladors.

Itinerari curt, sense dificultats tècniques però amb punts de pendent pronunciat i un tram d'orientació precària si no s'està avesat a moure's per la muntanya. Atenció a la forta insolació durant la pujada a causa de l'orientació i configuració del relleu.

Ruta parcialment senyalitzada.

La Torre de Tamúrcia. FOTO: Catalunya - Palau Robert

La Torre de Tamúrcia. FOTO: Catalunya - Palau Robert

 

L'inici del recorregut és a l'espai de la Font de Miralles de la Torre de Tamúrcia, nucli rural de la Terreta pertanyent, com la resta de la vall, al municipi de Tremp, Pallars Jussà, tot i la seva situació tan allunyada de la capital comarcal. Per arribar-hi cal prendre la pista asfaltada que neix en el punt km 103 de la carretera N-230 en el seu tram entre Pont de Montanyana i l'embassament d'Escales. Mig quilòmetre després d'haver passat el poble es pren un camí de terra a l'esquerra, senyalitzat, que du a l'àrea d'esbarjo de la Font de Miralles i a l'ermita de Sant Gervàs. Són 1,4 km fins a la font, amb trams precaris però transitables en automòbil normal. Si es disposa de vehicle mixt o tot terreny es pot començar la ruta al final de la pista, sota Sant Gervàs.

  • 0,00 km (957 m). Àrea d'esbarjo de la Font de Miralles. Un espai privat compartit, curosament cuidat. Ombra, taules, bancs i aigua potable de la font. Es pren la pista que puja en direcció nord cap als espadats de la serra i l'ermita de Sant Gervàs. Un corriol que naixia al trencall de la pista asfaltada i baixava a la font, darrerament en estat precari i embardissat, permetia pujar a l'ermita fent drecera. Si es té constància del seu bon estat, cal anar-lo a cercar o bé abans de baixar a la font, en el trencall de dalt de la pista asfaltada, o bé a llevant de l'àrea d'esbarjo.
  • 1,30 km (1.107 m), 29 min. En el pronunciat revolt a l'esquerra (O) conflueix el corriol esmentat en el paràgraf anterior que, costa amunt, du a l'ermita. L'itinerari que es descriu segueix, però, la pista.
  • 2,21 km (1.201 m), 48 min. Final de la pista, on es retroba el corriol anterior. Senyalització. Es remunten els darrers metres fins a arribar a l'ermita.
  • 2,62 km (1.270 m), 59 min. Sant Gervàs, es continua pujant pel corriolet que se'n va a la dreta just abans de les arcades de l'antiga font, ara seca, que abastia l'ermita i l'antic monestir (enrunat). Primer cap a llevant, després cap al nord, es remunta el serrat de la Cabanera seguint els senyals del GR 3 (marques blanques i vermelles), les marques de la xarxa de camins del Pallars, grogues (aquestes fins al pas del Portús) i les fites de pedra. Després de flanquejar una segona torrentera molt marcada s'arriba al llom del serrat.
  • 3,29 km (1.382 m), 1 h 17 min. Fil del serrat de la Cabanera, en un petit replà que antecedeix la dura pujada que, amb un pendent mitjà de prop del 50%, durà fins a peu de paret. Per estrany que sembli per aquest serrat es conduïen ramats d'ovelles (cabaneres) que feien la transhumància cap a la vall de Manyanet, en ple Pirineu, a través del Portús.
  • 3,85 km (1.642 m), 2 h 0 min. S'és a tocar de la paret sud de la serra. El camí gira a llevant i ressegueix horitzontalment la vora rocosa durant uns 250 m.
  • 4,11 km (1.660 m), 2 h 5 min. Lo Portús, escletxa providencial a la roca que permet passar al vessant nord en pocs metres. A l'altra banda, el relleu s'endolceix i baixa suaument en àmplies comes fins al riu d'Adons, ja en la comarca de l'Alta Ribagorça.
  • Es continua el camí seguint la mateixa direcció que es duia i parant atenció perquè, al cap de 250 m de recorregut cal abandonar-lo i trencar a la dreta (E) en un lloc des d'on s'albira clarament el cim. Tot i que sense cap dificultat especial, aquí el camí es desdibuixa. Fites de pedra i rastres de pas permeten avançar entre mates de boix i ginebró. A poc a poc el prat i l'herba alta van guanyant espai i faciliten el progrés. Comptats 0,7 km des del Portús (1.800 m) es deixa a mà dreta la prominència del Faro d'Avall (1.824 m).
  • 5,28 km (1.839 m), 2 h 35 min. L'Avedoga d'Adons, segona cota de la serra de Sant Gervàs -la més alta és la Pala del Teller, de 1.889 m. Impressionant panoràmica de les valls veïnes de la Terreta i d'Adons i, especialment, sobre el Pirineu que abasta des del Mont Perdut, a ponent, fins a la Pica d'Estats, a llevant. Depenent de l'hora es pot assistir a les espectaculars evolucions dels voltors i de les àguiles que senyoregen l'espai de la contrada. Es retorna al punt inicial desfent el mateix camí.
  • 10,56 km (957 m, 4 h 10 min.) Àrea d'esbarjo de la Font de Miralles. Punt final de l'excursió.

A la Torre de Tamúrcia cal visitar el Casal dels Voltors i, si es pot, assistir la donada de menjar als carronyaires que es fa al canyet de les Collades cada dissabte (demanar informació al Casal).

Més informació

Adons i Maladeta des de l'Avedoga. FOTO: Catalunya - Palau Robert

Adons i Maladeta des de l'Avedoga. FOTO: Catalunya - Palau Robert

CONSELLS

• Respectar sempre l’entorn

Un paper llençat a la muntanya trigarà uns tres mesos a biodegradar-se, una llauna uns 10 anys, els plàstics entre 100 i 1.000 anys, i el vidre uns 4.000 anys. Per tant, endú-te la teva brossa a casa i no llencis mai res, la natura no vol cap residu teu!

• Planificar la sortida

Prepara l’excursió, documenta’t i informa’t. Ah!, i abans de fer la sortida, comunica les teves intencions a algun conegut o familiar, d’aquesta manera hi ha algú que sap el teu recorregut.

• Anar amb companyia

Sempre és més recomanable anar d’excursió acompanyat per no patir un accident sol i tenir suport. Entre la colla, cal que adapteu la sortida a les vostres possibilitats.

• La meteorologia

Abans de sortir, informa’t del temps, a Internet trobaràs molts webs; et recomanem http://meteomuntanya.cat

• El mapa i la brúixola

Sí, avui dia els aparells són molt avançats, però el mapa i la brúixola de tota la vida no et deixaran a l’estacada per motius de bateries...

• El material

Equipa’t adequadament, segons el clima i les condicions, però sobretot no oblidis dur aigua, un impermeable, una petita farmaciola, una manta tèrmica per si de cas i uns mitjons de recanvi.

• Conviure i gaudir

Recorda que la natura és un sistema ecològic que no ha desequilibrar-se amb la teva visita, per tant, no malmetis res i deixa-la tal com és perquè la resta també en puguem gaudir.

Aquesta ruta i moltes més les trobareu al fons de rutes de Palau Robert a wikiloc.

 
Destaquem