Ruta de la Batalla dels Prats de Rei

Ruta a peu o en bicicleta tot terreny per l'escenari d'un dels episodis de la Guerra de Successió

El Palau Robert recomana aquesta ruta: Ruta de la Batalla dels Prats de Rei.

La ruta recorre l'escenari d'un dels episodis més rellevants de la Guerra de Successió al tron espanyol que va tenir lloc a principis del segle XVIII i en la qual es dirimí la sobirania catalana. Tot i que aquest capítol es va resoldre amb la victòria de les tropes austrocatalanes, la guerra, com és tan ben sabut, acabà amb la pèrdua de les llibertats nacionals catalanes i la submissió de Catalunya al Regne d'Espanya.

La contesa va tenir lloc el 1711, tres anys abans de la caiguda de Barcelona. Hi participà un gruix important de tropes i de comandaments; per la part borbònica, el duc de Vendôme, amb 35.000 soldats, per la part austriacista, el mariscal Guido Von Starhemberg, cap dels exèrcits aliats de l'arxiduc Carles d'Àustria, amb 22.000 efectius. Després de quatre mesos, l'exèrcit borbònic es va retirar a Lleida. El campament de les forces austriacistes va ser aixecat el Nadal de 1711.

Ruta senyalitzada. Aquesta ruta també es pot fer amb bicicleta tot terreny.

Els Prats de Rei. L'Estrada. FOTO: Catalunya-Palau Robert

Els Prats de Rei. L'Estrada. FOTO: Catalunya-Palau Robert

L'inici de la ruta és a la torre de la Manresana, terme dels Prats de Rei. S'hi arriba per una pista asfaltada que surt cap al sud en el quilòmetre 1,8 de la carretera BV-1031, anant dels Prats de Rei a Igualada. Aquesta població està comunicada amb autobús per la línia La Farga de Moles-Barcelona que passa per Ponts.

  • 0,00 km (654 m). Torre de la Manresana. Se surt en direcció S per la pista que passa pel costat de can Sala, més endavant es va girant a ponent. La torre va ser el principal observatori estratègic del comandament aliat. L'estat major del compte Starhemberg s'instal·là a la propera masia de cal Roca, actualment enderrocada.
  • 2,15 km (582 m) 30 min. Masia Albareda. El 19 de setembre de 1711 hi foren rebutjats dos batallons francesos que havien atacat la línia aliada. Les tropes borbòniques van patir algunes baixes i el bàndol austriacista diversos ferits.
  • 4,30 km (643 m) 1 h 10 min. Ermita de Sant Ermengol; l'itinerari tomba al nord. Els turons i els plans propers constituïen part de la rereguarda borbònica. En aquest indret, fora de l'abast de l'artilleria aliada, s'hi estacionaven les unitats de cavalleria.
  • 6,05 km (653 m) 1 h 40 min. Cal Codina de la Quadra. A prop de la masia hi havia estacionades diverses unitats d'infanteria, cavalleria i bateries d'artilleria de la rereguarda franco-espanyola.
  • 8,50 km (680 m) 2 h 20 min. Solanelles. Es continua cap al NE i es passa per sota el castell de Puigdemàger. Més enllà, es creua la línia del ferrocarril de Manresa a Calaf. L'itinerari va tombant cap al sud. En els plànols militars, Solanelles constava com a Colonelles. Ocupa el punt més alt de la serra; des dels seus límits es domina la depressió del riu Anoia i el sector nord del camp de batalla.
  • 14,86 km (627 m) 3 h 50 min. Ca l'Estrada, masia situada a llevant de la vila dels Prats de Rei. Els entorns de ca l'Estrada eren una posició estratègica borbònica. En els plànols de la batalla el mas consta com a Calsina (Calsine, where the enemy had 300 grenadiers: Calsina, on l'enemic tenia 300 granaders).
  • 16,87 km (654 m) 4 h 20 min. Es torna a ser a la torre de la Manresana. Fi del recorregut. En acabada l'excursió és recomanable visitar els Prats de Rei, passejar pel nucli antic de la vila i visitar el museu Josep Castellà, on es conserven interessants restes, troballes i documents de la batalla.

Més informació

Els Prats de Rei. Sant Ermengol. FOTO: Catalunya-Palau Robert

Els Prats de Rei. Sant Ermengol. FOTO: Catalunya-Palau Robert

CONSELLS

• Respectar sempre l’entorn

Un paper llençat a la muntanya trigarà uns tres mesos a biodegradar-se, una llauna uns 10 anys, els plàstics entre 100 i 1.000 anys, i el vidre uns 4.000 anys. Per tant, endú-te la teva brossa a casa i no llencis mai res, la natura no vol cap residu teu!

• Planificar la sortida

Prepara l’excursió, documenta’t i informa’t. Ah!, i abans de fer la sortida, comunica les teves intencions a algun conegut o familiar, d’aquesta manera hi ha algú que sap el teu recorregut.

• Anar amb companyia

Sempre és més recomanable anar d’excursió acompanyat per no patir un accident sol i tenir suport. Entre la colla, cal que adapteu la sortida a les vostres possibilitats.

• La meteorologia

Abans de sortir, informa’t del temps, a Internet trobaràs molts webs; et recomanem http://meteomuntanya.cat

• El mapa i la brúixola

Sí, avui dia els aparells són molt avançats, però el mapa i la brúixola de tota la vida no et deixaran a l’estacada per motius de bateries...

• El material

Equipa’t adequadament, segons el clima i les condicions, però sobretot no oblidis dur aigua, un impermeable, una petita farmaciola, una manta tèrmica per si de cas i uns mitjons de recanvi.

• Conviure i gaudir

Recorda que la natura és un sistema ecològic que no ha desequilibrar-se amb la teva visita, per tant, no malmetis res i deixa-la tal com és perquè la resta també en puguem gaudir.

Els Prats de Rei. Solanelles. FOTO: Catalunya-Palau Robert

Els Prats de Rei. Solanelles. FOTO: Catalunya-Palau Robert

Aquesta ruta i moltes més les trobareu al fons de rutes de Palau Robert a wikiloc.

El Palau Robert depèn del Departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Difusió.

 
Destaquem