D'Oix a Sadernes per Sant Aniol d'Aguja

Ruta a peu que permet una ràpida introducció a l'espai de l'Alta Garrotxa

El Palau Robert recomana aquesta ruta: D'Oix a Sadernes per Sant Aniol d'Aguja.

La ruta entre Oix i Sadernes a través del coll de Talaixà i la vall de Sant Aniol permet una ràpida introducció a l'espai de l'Alta Garrotxa, d'un extraordinari valor paisatgístic i natural. Als seus cingles imponents s'hi troba una gran varietat d'aus com àguiles i falcons i als seus boscos, una remarcable riquesa floral. També destaca el valor patrimonial de les ermites i masos dispersos, testimonis d'un passat molt actiu i del seu posterior despoblament i abandó. Aquest itinerari connecta amb rutes principals de l'Alta Garrotxa: el GR 11, l'itinerari Trepitja Garrotxa, l'accés als pics del Comanegra i el Puig de les Bruixes i a poblacions o punts d'interès com Beget i el pont medieval del Llierca.

Ruta senyalitzada.

Montagut i Oix. Boscos del Vaquer. FOTO: Catalunya - Palau Robert

Montagut i Oix. Boscos del Vaquer. FOTO: Catalunya - Palau Robert

L'itinerari comença a Oix, on s'accedeix per la carretera GIV-5221 des de Castellfollit de la Roca, població al peu de l'autovia A-26. Com que es tracta d'una ruta no circular cal preveure la tornada des de Sadernes, situat a 30 minuts en cotxe d'Oix a través de Montagut i Castellfollit de la Roca.

Aquest itinerari circula per la xarxa de camins Itinerànnia, senyalitzada amb marques de pintura groga i senyalització vertical de reforç en totes les cruïlles importants. La informació sobre el terreny fa possible adaptar-se la ruta.

  • 0,00 km (414 m). Oix. Petit poble del municipi de Montagut i Oix, en destaca l'església parroquial de Sant Llorenç (s. X), d'origen romànic però modificada per necessitats defensives amb un absis semicircular sobrealçat.
  • Des de davant de l'església cal dirigir-se cap a Sadernes seguint la ruta de la xarxa Itinerànnia (per evitar un tros de carretera es pot fer la volta per dins del poble). Se segueix la carretera en direcció NE, passant per sota el castell d'Oix, que queda mig amagat darrere la vegetació, i per sobre dels seus camps. Es deixa l'asfalt al trencall de can Pei seguint les indicacions cap a la vall d'Hortmoier i es segueix la pista que remunta la riera d'Oix, creuant-la.
  • 3,11 km (342 m), 45 min. Pont Trencat. Creuant la riera d'Oix s'agafa la pista cap a l'E (seguidament es dirigeix cap a NE) que puja passant pel Grau d'Escales sota la cresta de Ferran, que es vorejarà pel N. Es baixa lleugerament i s'arriba a la desviació de la vall d'Hortmoier.
  • Des d'aquí, seguint la pista i el GR 11 (NO), es té ocasió de visitar els Roures del Rei i Sant Miquel d'Hortmoier. Els Roures del Rei són un conjunt de dos arbres monumentals (antigament tres) de més de 450 anys i fins a 30 m d'alçada marcats com a possibles boscos de la Marina Reial de Ferran VI. Sant Miquel d'Hortmoier és una ermita romànica del s. XI que destaca per una espadanya airosa situada en línia amb la façana.
  • La ruta continua, però, creuant la palanca del Samsó sobre la riera de Beget i continuant pujant direcció Talaixà; es passa pel costat d'un pontet que creua el torrent del Vaquer. Ara es segueixen també les marques blanques i vermelles del GR 11, que creua els Pirineus de mar a mar. L'itinerari va combinant sender, camí de bast i pista. Es passa la casa del Vaquer (6,17 km (618 m), 1 h 45 min) i es continua pujant en ziga-zaga per una roureda que ha crescut entre feixes.
  • 7,15 km (750 m), 2 h 15 min. Coll de Talaixà. S'hi troba el petit nucli format per les antigues cases de Can Ferrer (actualment refugi gestionat pel Centre Excursionista d'Olot), la Masó (enrunada) i l'església de Sant Martí, del s. X i posterior cel·la benedictina del monestir de Sant Aniol d'Aguja. Per la seva posició estratègica entre valls i prop de la frontera, a Can Ferrer hi havia hagut durant molts anys una guarnició dels carrabiners. A la banda meridional s'aixeca el cim del Ferran, de gairebé 1.000 m d'altitud.
  • El camí continua, ara en descens, cap a Sant Aniol d'Aguja i Sadernes, continuant pel GR 11 (NE). Al cap de poc es passa per la Quera: casalot fortificat monumental amb diferents cossos bastits durant els segles XVIII-XIX, ara en ruïnes, que havia tingut una capella i presó per la guarnició de Talaixà. La ruta voreja la masia pel nord, per una pista més moderna, que de seguida passa a ser altre cop camí de bast, i continua baixant.
  • 8,97 km (553 m), 2 h 40 min. Salt de la Núvia. Un pas estret sota les cingles de les Manrades i davant el Cingle Trencat, del qual queda separat per la vall de la riera de Sant Aniol, 180 m més avall. Des d'aquí es té una magnífica panoràmica sobre aquesta part de l'Alta Garrotxa. Diu la llegenda que l'ermità de Sant Aniol d'Aguja volia casar la seva filla amb l'hereu de Talaixà en contra de la voluntat de la noia; en pujar cap a la casa, en aquest punt la futura núvia es llançà daltabaix per evitar el casori. Actualment, un passamà ajuda a fer el tram més impressionant i es continua baixant, entrant al bosc al cap de poc.
  • 10,55 km (448 m), 3 h 00 min. Sant Aniol d'Aguja. Aquest antic monestir benedictí fundat al s. IX consta en l'actualitat d'una església inicialment romànica (s. XI) molt modificada i de l'edifici de Cal Sastre, en procés de reconstrucció per a habilitar-lo com a refugi per a excursionistes. La campana s'anomena Coralí, en honor a la novel·la La punyalada, de Marià Vayreda, que retrata l'aplec popular de Sant Aniol. Hi ha una font i taules de pícnic.
    Montagut i Oix. La Quera. FOTO: Catalunya - Palau Robert

    Montagut i Oix. La Quera. FOTO: Catalunya - Palau Robert

     

  • Pel costat de la font surt el sender indicat al salt del Brull (NO/N): el tram fins al gorg Fosc (popularment gorga Blava, una ampla bassa d'aigua blavosa transparent) és assequible per la majoria de senderistes, però la resta fins al salt és més complicat, requerint saltar el torrent en diverses ocasions i grimpar per pedres possiblement relliscoses.
  • Es torna a Sant Aniol d'Aguja i es comença el descens a Sadernes, seguint el curs de la riera de Sant Aniol. Es passa entre Cal Sastre i l'ermita i es travessa el riuet per una palanca; a l'altra riba s'agafa el sender cap a la dreta (SE). El camí transcorre per un bosc espès, passant pel molí de Sant Aniol, amb una petita resclosa.
  • 12,37 km (428 m), 3 h 45 min. Coll del Molí de Sant Aniol. Es deixa el traçat del GR 11: a partir d'aquí només es segueixen les marques grogues d'Itinerànnia. Seguint la baixada es travessa el riu a gual diversos cops i es van deixant els cingles endarrere, zones apreciades pels escaladors (amb restriccions a causa de la nidificació d'aus). Just abans del pont de Valentí es deixa a l'esquerra un trencall que porta directament amb una pujada pronunciada a Talaixà.
  • 15,90 km (306 m), 4 h 40 min. Pont de Valentí. Al costat de l'hostal de ca la Bruta s'aixeca aquest pont medieval de dos arcs que creua la riera, pas obligat de traginers, carboners i contrabandistes. Es creua i es puja fins a la pista, que cal seguir cap a la dreta, continuant cap al S. Més endavant es creua de nou l'aigua pel pont del Pas dels Aures i més avall la riera s'uneix amb la d'Escales, formant el riu Llierca. Camí cap a Sadernes es passen alguns pàrquings.
  • 18,40 km (301 m), 5 h 15 min. Sadernes. El primer que es veu del poble és Santa Cecília, ermita romànica molt modificada que destaca per la seva verticalitat, amb un campanar fortificat. La rectoria ha sigut reconvertida en punt d'informació del Consorci per a la protecció de l'Espai d'interès Natural de l'Alta Garrotxa. Del petit poble també en destaca la masia de can Galceran, càmping i hostal; a la carretera cap a Montagut també s'hi troba el pont medieval del Llierca (s. XIV), una construcció esvelta d'un arc únic i elegant de 19 m de diàmetre. A l'aparcament de Sadernes s'acaba l'itinerari.

Més informació

Montagut i Oix. Pas estret després del molí de Sant Aniol. FOTO: Catalunya - Palau Robert

Montagut i Oix. Pas estret després del molí de Sant Aniol. FOTO: Catalunya - Palau Robert

CONSELLS

• Respectar sempre l’entorn

Un paper llençat a la muntanya trigarà uns tres mesos a biodegradar-se, una llauna uns 10 anys, els plàstics entre 100 i 1.000 anys, i el vidre uns 4.000 anys. Per tant, endú-te la teva brossa a casa i no llencis mai res, la natura no vol cap residu teu!

• Planificar la sortida

Prepara l’excursió, documenta’t i informa’t. Ah!, i abans de fer la sortida, comunica les teves intencions a algun conegut o familiar, d’aquesta manera hi ha algú que sap el teu recorregut.

• Anar amb companyia

Sempre és més recomanable anar d’excursió acompanyat per no patir un accident sol i tenir suport. Entre la colla, cal que adapteu la sortida a les vostres possibilitats.

• La meteorologia

Abans de sortir, informa’t del temps, a Internet trobaràs molts webs; et recomanem http://meteomuntanya.cat

• El mapa i la brúixola

Sí, avui dia els aparells són molt avançats, però el mapa i la brúixola de tota la vida no et deixaran a l’estacada per motius de bateries...

• El material

Equipa’t adequadament, segons el clima i les condicions, però sobretot no oblidis dur aigua, un impermeable, una petita farmaciola, una manta tèrmica per si de cas i uns mitjons de recanvi.

• Conviure i gaudir

Recorda que la natura és un sistema ecològic que no ha desequilibrar-se amb la teva visita, per tant, no malmetis res i deixa-la tal com és perquè la resta també en puguem gaudir.

Aquesta ruta i moltes més les trobareu al fons de rutes de Palau Robert a wikiloc.

El Palau Robert depèn del Departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Difusió.

 
Destaquem