Mollera d’Escalarre i Esterri d’Àneu. Itineraris adaptats (Part 2)

Itinerari adaptat per a persones amb mobilitat reduïda

El Palau Robert recomana aquesta ruta: Mollera d’Escalarre i Esterri d’Àneu. Itineraris adaptats (Part 2).

A Esterri d'Àneu i a la Guingueta d'Àneu l'ajuntament d'Esterri, en el primer cas, i el Parc Natural de l'Alt Pirineu, en el segon, han adaptat sengles itineraris d'aproximadament 3 i 6 quilòmetres de recorregut i els han fet accessibles perquè hi circulin persones amb cadira de rodes i amb mobilitat reduïda. El primer és una volta circular que surt del nucli d'Esterri i recorre la plana al·luvial del riu Noguera Pallaresa situada al sud del poble.

El segon recorre part de la ribera de l'espai natural protegit de la Mollera d'Escalarre i de l'embassament de la Torrassa. Ambdós trams discorren normalment sota l'arbrat. L'amplada dels camins és igual o superior als 1,5 metres i el terreny s'ha compactat i anivellat o està asfaltat; s'han construït passeres i ponts i, en determinats trams, s'han col·locat taulons de fusta als marges per contenir el terreny i evitar l'erosió del camí.

Els dos recorreguts permeten gaudir del patrimoni natural de l'entorn de la Mollera d'Escalarre, de l'observació de la vegetació i de la seva fauna, peixos, ocells i mamífers, on la llúdriga és protagonista. Com a complement de la sortida cal visitar el nucli d'Esterri, amb el seu Ecomuseu de les Valls d'Àneu, l'antic monestir de Santa Maria d'Àneu i l'església de Sant Martí d'Escalarre (cal veure horaris d'obertura). Un segment de la ruta de la Guingueta coincideix amb el recorregut del Camí del Búnquer, que visita vestigis d'instal·lacions de defensa militar pertanyents al període de postguerra de 1940.

La Guingueta d'Àneu

La Guingueta d'Àneu

Ruta senyalitzada.

L'inici de la segona part dels itineraris adaptats de la vall d'Àneu se situa a la Guingueta d'Àneu, uns 3,8 km abans d'Esterri d'Àneu venint de Sort per la carretera C-13. Just abans d'entrar al nucli urbà es pren, a l'est (a la dreta pujant, a l'esquerra baixant), el camí de Berrós (Jussà i Sobirà) i de Dorve, ben senyalitzat, que creua la Noguera Pallaresa pel pont de Poldo. Abans de passar el pont hi ha els plafons informatius de l'itinerari adaptat i de l'espai natural de la Mollera d'Escalarre. Aquí s'inicia el segon tram d'aquesta proposta però l'aparcament es troba a l'altra banda del pont.

S'ha de tenir en compte que Esterri d'Àneu és la població més important de la capçalera del Pallars Sobirà i que disposa de serveis turístics d'allotjament, restauració i comerç.

  • 0,00 km (938 m). Camí de Dorve i Berròs, extrem oest del pont de Poldo. Seguint la senyalització cal dirigir-se al N, en direcció a Esterri, pel camí senyalitzat que discorre entre la Noguera Pallaresa i la carretera C-13. Es passa la zona d'aguaits de la Llobatera, el camí s'acosta a la carretera i arriba a l'aguait del Pla.
  • 0,73 km (938 m). Aguait del Pla sobre la mollera d'Escalarre, amb plafons gràfics informatius sobre la fauna observable. Es torna enrere fins al lloc d'inici (ara situat als 1,46 km de recorregut) i es continua recte, cap al sud, deixant el pont a l'esquerra (E). Al cap de poc el camí surt a tocar de la carretera i la voreja durant un tram fins que es desvia per passar el pont de Badia.
  • 2,00 km (938 m). Pont de Badia, límit entre els espais fluvials de la mollera d'Escalarre i de l'embassament de la Torrassa. Es creua i se surt al camí asfaltat de Dorve i Berròs. Es gira a la dreta (S) per aquest camí; al cap de poc es deixa a l'esquerra (E) la desviació a les bordes de Badia.
  • 3,05 km (937 m). Àrea d'esbarjo de Badia i final de tram. Es torna enrere però, en arribar al pont de Badia (4 km), se segueix el camí asfaltat, recte cap al nord. Aquí cal superar una curta però significativa rampa del 12,5% de pendent (80 m de recorregut per 10 m de desnivell). És l'única dificultat d'aquest itinerari.
  • 4,50 km (938 m). Extrem est del pont de Poldo, que es deixa a mà esquerra (O). Se segueix el camí d'Escalarre cap amunt i, al cap de molt poc, es passa pel costat d'una àrea d'esbarjo.
  • 4,97 km (938 m). Torre d'aguait de la Mollera d'Escalarre. Se segueix cap al nord.
  • 5,16 km (938 m). Àrea d'esbarjo de la Mollera d'Escalarre, sota d'una espessa arbreda, que és un bon punt d'observació de la mollera. Aquí s'acaba el recorregut adaptat; es gira al sud i es retorna al punt d'inici, aquesta vegada fent servir el pont de Poldo.
  • 5,89 km (938 m). Extrem oest del pont de Poldo en el camí de la Guingueta a Dorve i Berròs. Final de l'itinerari.

Més informació

 

La Guingueta d'Àneu. Serradora

La Guingueta d'Àneu. Serradora

CONSELLS

• Respectar sempre l’entorn

Un paper llençat a la muntanya trigarà uns tres mesos a biodegradar-se, una llauna uns 10 anys, els plàstics entre 100 i 1.000 anys, i el vidre uns 4.000 anys. Per tant, endú-te la teva brossa a casa i no llencis mai res, la natura no vol cap residu teu!

• Planificar la sortida

Prepara l’excursió, documenta’t i informa’t. Ah!, i abans de fer la sortida, comunica les teves intencions a algun conegut o familiar, d’aquesta manera hi ha algú que sap el teu recorregut.

• Anar amb companyia

Sempre és més recomanable anar d’excursió acompanyat per no patir un accident sol i tenir suport. Entre la colla, cal que adapteu la sortida a les vostres possibilitats.

• La meteorologia

 

Abans de sortir, informa’t del temps, a Internet trobaràs molts webs; et recomanem http://meteomuntanya.cat

• El mapa i la brúixola

Sí, avui dia els aparells són molt avançats, però el mapa i la brúixola de tota la vida no et deixaran a l’estacada per motius de bateries...

• El material

Equipa’t adequadament, segons el clima i les condicions, però sobretot no oblidis dur aigua, un impermeable, una petita farmaciola, una manta tèrmica per si de cas i uns mitjons de recanvi.

• Conviure i gaudir

Recorda que la natura és un sistema ecològic que no ha desequilibrar-se amb la teva visita, per tant, no malmetis res i deixa-la tal com és perquè la resta també en puguem gaudir.

Aquesta ruta i moltes més les trobareu al fons de rutes de Palau Robert a wikiloc.

 
Destaquem