Mollera d’Escalarre i Esterri d’Àneu. Itineraris adaptats (Part 1)

Itinerari adaptat accessible a persones amb cadira de rodes i mobilitat reduïda

El Palau Robert recomana aquesta ruta: Mollera d’Escalarre i Esterri d’Àneu. Itineraris adaptats. Part 1.

A Esterri d'Àneu i a la Guingueta d'Àneu l'ajuntament d'Esterri, en el primer cas, i el Parc Natural de l'Alt Pirineu, en el segon, han adaptat sengles itineraris d'aproximadament 3 i 6 quilòmetres de recorregut i els han fet accessibles perquè hi circulin persones amb cadira de rodes i amb mobilitat reduïda. El primer és una volta circular que surt del nucli d'Esterri i recorre la plana al·luvial del riu Noguera Pallaresa situada al sud del poble.

El segon recorre part de la ribera de l'espai natural protegit de la Mollera d'Escalarre i de l'embassament de la Torrassa. Ambdós trams discorren normalment sota l'arbrat. L'amplada dels camins és igual o superior als 1,5 metres i el terreny s'ha compactat i anivellat o està asfaltat; s'han construït passeres i ponts i, en determinats trams, s'han col·locat taulons de fusta als marges per contenir el terreny i evitar l'erosió del camí.

Els dos recorreguts permeten gaudir del patrimoni natural de l'entorn de la Mollera d'Escalarre, de l'observació de la vegetació i de la seva fauna, peixos, ocells i mamífers, on la llúdriga és protagonista. Com a complement de la sortida cal visitar el nucli d'Esterri, amb el seu Ecomuseu de les Valls d'Àneu, l'antic monestir de Santa Maria d'Àneu i l'església de Sant Martí d'Escalarre (cal veure horaris d'obertura). Un segment de la ruta de la Guingueta coincideix amb el recorregut del Camí del Búnquer, que visita vestigis d'instal·lacions de defensa militar pertanyents al període de postguerra de 1940.

El Pont Vell d'Esterri d'Àneu

El Pont Vell d'Esterri d'Àneu

Ruta senyalitzada.

L'inici de l'itinerari d'Esterri d'Àneu se situa a l'aparcament de la seva Zona Esportiva Municipal. Aquesta població és la més important de la capçalera del Pallars Sobirà, disposa de serveis turístics d'allotjament, restauració i comerç. S'hi arriba des de Sort per la carretera C-13 que, a continuació i com a C-28, comunica el Pallars amb la Vall d'Aran pel port de la Bonaigua.

  • 0,00 km (949 m). Aparcament de la Zona Esportiva Municipal d'Esterri d'Àneu, al carrer dels Esports. Se surt per aquest carrer en direcció est, cap a l'interior de la població, es creua la carretera i es continua recte fins al carrer de la Carrerada, on hi ha el Parc de Bombers. Fent cas de la senyalització, es gira a la dreta en direcció sud utilitzant el carril específic de l'itinerari, pintat a l'asfalt.
  • 1,21 km (941 m). Carretera C-13. Cal creuar-la i prendre el camí que continua a l'altra banda.
  • 1,38 km (940 m). Pont de torrent del Canals del Tinter, que es creua. Es gira a la dreta (N) prenent un altre camí asfaltat, davant mateix del càmping La Presalla. Al cap d'una estona es passa pel costat de la Deixalleria Municipal.
  • 2,30 km (948 m). Pont que permet salvar el torrent de Canals del Tinter. Es continua cap al nord. Al cap de poc s'és ja a l'extrem oest del nucli urbà, on es conflueix amb el carrer dels Esports i la zona esportiva. Es gira a la dreta (E) i ja s'és al punt de sortida.
  • 2,65 km (949 m). Aparcament de la Zona Esportiva Municipal d'Esterri d'Àneu. Final d'aquest primer tram dels itineraris adaptats de la vall d'Àneu.

Per fer la segona part dels itineraris adaptats de la vall d'Àneu cal transportar-se uns 3,8 km al sud per la carretera C-13, fins a la Guingueta d'Àneu (vegeu la part 2 del conjunt).

Més informació

 

Esterri d'Àneu

Esterri d'Àneu

CONSELLS

• Respectar sempre l’entorn

Un paper llençat a la muntanya trigarà uns tres mesos a biodegradar-se, una llauna uns 10 anys, els plàstics entre 100 i 1.000 anys, i el vidre uns 4.000 anys. Per tant, endú-te la teva brossa a casa i no llencis mai res, la natura no vol cap residu teu!

• Planificar la sortida

Prepara l’excursió, documenta’t i informa’t. Ah!, i abans de fer la sortida, comunica les teves intencions a algun conegut o familiar, d’aquesta manera hi ha algú que sap el teu recorregut.

• Anar amb companyia

Sempre és més recomanable anar d’excursió acompanyat per no patir un accident sol i tenir suport. Entre la colla, cal que adapteu la sortida a les vostres possibilitats.

• La meteorologia

 

Abans de sortir, informa’t del temps, a Internet trobaràs molts webs; et recomanem http://meteomuntanya.cat

• El mapa i la brúixola

Sí, avui dia els aparells són molt avançats, però el mapa i la brúixola de tota la vida no et deixaran a l’estacada per motius de bateries...

• El material

Equipa’t adequadament, segons el clima i les condicions, però sobretot no oblidis dur aigua, un impermeable, una petita farmaciola, una manta tèrmica per si de cas i uns mitjons de recanvi.

• Conviure i gaudir

Recorda que la natura és un sistema ecològic que no ha desequilibrar-se amb la teva visita, per tant, no malmetis res i deixa-la tal com és perquè la resta també en puguem gaudir.

Aquesta ruta i moltes més les trobareu al fons de rutes de Palau Robert a wikiloc.

 
Destaquem