De l'Esquirol a Cantonigròs i la Foradada

Ruta de senderisme per conèixer l'entorn d'aquest municipi osonenc

El Palau Robert recomana aquesta ruta: De l'Esquirol a Cantonigròs i la Foradada.

L'Esquirol és un municipi osonenc situat al sector occidental del Cabrerès format per quatre nuclis: l'Esquirol, Cantonigròs, Sant Julià de Cabrera i Sant Martí Sescorts. El poble, que també es coneix com a Santa Maria de Corcó, es va formar al S. XV al costat del camí ral que unia Vic amb Olot, part del qual es recorrerà en aquesta ruta. El Cabrerès o Collsacabra és un altiplà format per materials sedimentaris, amb un perfil característic de cingleres i taules fàcilment identificable des de la plana i dels punts alts de Catalunya. Diverses rieres drenen el relleu singular d'aquest entorn; d'entre elles, la riera de les Gorgues ofereix raconades molt atractives: aquest itinerari en visita un dels més característics: la Foradada.

Ruta senyalitzada.

Santa Maria a L'Esquirol. FOTO: Palau Robert

Santa Maria a L'Esquirol. FOTO: Palau Robert

 

L'inici del recorregut és a la població de l'Esquirol. S'hi arriba des de Vic i l'Eix Transversal (C-25), o des d'Olot, en ambdós casos seguint la carretera C-153.

  • 0,00 km (690 m). L'Esquirol. Plaça de l'ajuntament de la vila, al costat de l'església parroquial de Santa Maria. Se surt pel carrer de Sant Bartomeu en direcció N, deixant l'església a mà dreta; a la plaça Major es tomba a la dreta (E) seguint la carretera de Tavertet o carrer Major. Se surt del nucli urbà; quan la carretera gira al N es pren, a mà dreta, el camí que baixa cap al barri del Carrer del Pont. Aquest és el recorregut del camí ral Vic-Olot. Es passa la riera de les Gorgues pel pont medieval de la Gorga (0,52 km, 667 m), es travessa totalment el barri i, a l'altra banda, es creua de nou la carretera (0,85 km, 695 m, senyals indicadors i trobada amb el sender GR 151 que, de moment, no se seguirà). Seguint les indicacions a Cantonigròs i al dolmen de Puigsespedres, es pren el carrer de l'altra banda, en pujada i girant al SE, i se segueix pel camí ral, enllosat i amb marques característiques del seu ús ancestral.
  • 1,20 km (732 m), 19 min. Dolmen de Puigsespedres, vestigis d'un sepulcre megalític del període neolític que ha perdut la cobertura. Cal tornar uns metres enrere i tombar a la dreta (esquerra venint de l'Esquirol) per prendre el camí que es dirigeix a Cantonigròs per la vall de les Gorgues. Es passa un vailet elèctric i s'entra a l'obaga de Puigsespedres. Més avall es torna a passar un altre vailet i se surt en un camí provinent de la masia del Campàs per on discorre el GR 151 que ara se seguirà fil per randa fins a Cantonigròs. Se segueix cap a la dreta (NE). Es passa un pas canadenc, una font closa i es continua per l'obaga, cap a llevant tot i les ziga-zagues del recorregut.
  • 1,95 km (730 m), 30 min. Font de les Fontiques, situada a escassos metres sota el camí principal. Es continua cap a llevant, resseguint sinuosament el vessant obac de la riera de les Gorgues, sempre pel camí principal que en alguns trams conserva part de l'obra original, de característiques peculiars.
  • 4,06 km (833 m), 1 h 5 min. Bifurcació del camí. Cal seguir cap a l'esquerra, girant al nord i baixant per creuar un petit rierol. A l'altra banda, cent vint metres més enllà, s'arriba a la desviació de la Foradada, que ara es deixa de banda per pujar fins a Cantonigròs. Es deixa un trencall a l'esquerra (senyal vertical) i, fent ziga-zagues per guanyar alçada, s'arriba al poble passant pel costat del camp de futbol (hi ha alguns trams de pujada erosionats i rocallosos). Cal dirigir-se al centre del nucli urbà.
  • 5,50 km (934 m), 1 h 30 min. Cantonigròs, església de Sant Roc. Després de passejar-se pel carrer Major i la part superior del poble, des d'on hi ha una esplèndida panoràmica sobre els cingles de Cabrera, Caselles, Aiats i els puigs de Montcau i del Bac, es torna enrere fins a la desviació a la Foradada.
  • 6,95 km (828 m), 1 h 50 min. Trencall d'accés a la Foradada. Es baixa decididament fins al gorg.
  • 7,18 km (758 m), 1 h 55 min. Gorg de la Foradada, on cal esplaiar-se amb la magnífica vista del saltant d'aigua i la peculiar formació rocosa del lloc, que l'han fet tan popular. Es retorna al punt inicial de l'excursió desfent el camí ja conegut.
  • 11,44 km (690 m), 3 h 5 min. L'Esquirol. Plaça de l'ajuntament de la vila. Final de l'excursió.

Més informació

Dolmen de Puigsespedres. FOTO: Palau Robert

Dolmen de Puigsespedres. FOTO: Palau Robert

 

CONSELLS

• Respectar sempre l’entorn

Un paper llençat a la muntanya trigarà uns tres mesos a biodegradar-se, una llauna uns 10 anys, els plàstics entre 100 i 1.000 anys, i el vidre uns 4.000 anys. Per tant, endú-te la teva brossa a casa i no llencis mai res, la natura no vol cap residu teu!

• Planificar la sortida

Prepara l’excursió, documenta’t i informa’t. Ah!, i abans de fer la sortida, comunica les teves intencions a algun conegut o familiar, d’aquesta manera hi ha algú que sap el teu recorregut.

• Anar amb companyia

Sempre és més recomanable anar d’excursió acompanyat per no patir un accident sol i tenir suport. Entre la colla, cal que adapteu la sortida a les vostres possibilitats.

• La meteorologia

 

Abans de sortir, informa’t del temps, a Internet trobaràs molts webs; et recomanem http://meteomuntanya.cat

• El mapa i la brúixola

Sí, avui dia els aparells són molt avançats, però el mapa i la brúixola de tota la vida no et deixaran a l’estacada per motius de bateries...

• El material

Equipa’t adequadament, segons el clima i les condicions, però sobretot no oblidis dur aigua, un impermeable, una petita farmaciola, una manta tèrmica per si de cas i uns mitjons de recanvi.

• Conviure i gaudir

Recorda que la natura és un sistema ecològic que no ha desequilibrar-se amb la teva visita, per tant, no malmetis res i deixa-la tal com és perquè la resta també en puguem gaudir.

Aquesta ruta i moltes més les trobareu al fons de rutes de Palau Robert a wikiloc.

 
Destaquem