De Vila-sana a Castellnou de Seana, Barbens i Ivars d'Urgell

 L'itinerari discorre pels pobles de Vila-sana, Castellnou de Seana, Barbens i Ivars d'Urgell voltant l'estany d'Ivars i Vila-sana, un entorn natural sàviament recuperat. L'estany d'Ivars i Vila-sana, antigament conegut també com d'Utxafava, va ser assecat l'any 1950 en contra de la voluntat del veïnat. Durant segles, la llacuna havia estat centre de la vida social i econòmica de l'entorn, un signe d'identitat comarcal. Recuperat el 2005 amb l'ajut de suports europeus, té una superfície de 126 ha, un perímetre de 5.800 m i una profunditat mitjana de 2 m: es tracta de l'estany interior més gran de Catalunya quant a superfície i acull ja una notable diversitat biològica. Tot i que el seu origen era endorreic, actualment es proveeix del canal d'Urgell. S'omple amb la mateixa quantitat d'aigua que es destinava al reg de les finques existents abans de la recuperació. El desguàs es realitza per un afluent del riu Corb. Al llarg de l'estany, s'hi han recreat illes amb diferents formes, pendents, alçades i emplaçaments que afavoreixen la fauna, especialment els ocells, amb punts de descans, alimentació i reproducció. Durant el recorregut, es contemplaran també algunes masies de la contrada. Els interessats pels ocells hauran d'agafar uns bons binocles.

  

  

El Pla d'Urgell és una comarca d'economia agrícola i ramadera situada al bell mig de la plana central. Amb una pluviometria escassa i forta insolació estiuenca, va ser una terra de característiques estepàries fins que, ben entrat el segle XIX, la construcció del canal d'Urgell i l'arribada de l'aigua van permetre la introducció massiva de conreus de regadiu i la reproducció d'espècies vegetals de ribera. Plàtans, verns, pollancres, freixes, salzes i oms han trobat en aquesta terra les condicions ideals per créixer fins a mides notables: a la primavera, damunt la verdor dels camps, retallats contra el cel en llargues files, ressegueixen fidelment el trajecte de l'aigua o fan ombra sobre els camins. Fora dels moments més calorosos de l'any, la suavitat del relleu, el paisatge i la presència de tantes petites poblacions fan del Pla d'Urgell un lloc idoni per a la pràctica de la bicicleta familiar. Una gastronomia original i saborosa basada en els productes de l'horta, els cereals, la caça, els embutits, les escudelles i les olles barrejades, és el complement ideal per al gaudi de les visites.

  

Ruta senyalitzada.

 

 

  

  

 

 

La ruta comença a la petita població de Vila-sana, on s'arriba des d'una desviació de l'autovia A-2 situada entre Mollerussa, a l'oest, i Bellpuig, a l'est.

  

  

0,00 km (250 m). Vila-sana. Un cop al poble, cal cercar el carrer de Castellnou i seguir-lo cap a llevant (SE). El carrer desemboca en una pista, on es troba el primer plafó de senyalització de la ruta que es dirigeix a Castellnou de Seana en línia recta i en direcció SE.

  

  

3,36 km (264 m). Castellnou de Seana. Es pot fer un tomb pel poble i visitar la bella església parroquial de Sant Joan (s. XVIII), d'estil renaixentista tardà amb una elegant porta amb escalinata i un notable campanar d'escola comarcana. Destaca també la façana de cal Rafel, abans cal Blassó, d'estil gòtic i situada al carrer Major. L'itinerari gira a l'esquerra descrivint un angle recte cap al NE tot seguint els senyals.

  

  

3,97 km (261 m). Bifurcació. Es gira a la dreta (NE). Més endavant, es creua la carretera LV-3344 (km 6,09, 280 m), es continua en direcció NE i s'arriba a Barbens.

  

  

8,15 km (280 m). Barbens. En aquesta població, val la pena fer una parada per veure-hi alguns edificis i elements d'interès com els vestigis del castell templer en l'actual casa consistorial, la magnífica creu de terme gòtica originària del Bullidor, situada al bell mig de la plaça de l'Església, davant de l'Ajuntament, o la casa dels Veciana, amb les seves torres i el cimbori característic. Acabada la visita, se surt del poble cap al N passant pel costat del poliesportiu. Una mica més enllà, es creua la séquia Segona del Canal d'urgell.

  

  

10,38 km (278 m). Bifurcació. En el punt anomenat la Creueta, se surt a una altra pista, que se segueix a l'esquerra en angle recte (NO) canviant el sentit de la marxa. Es passa pel mig del nucli del Bullidor, nom degut a una impetuosa deu d'aigua que neix a flor de terra, i continua fins a Montalé.

  

  

12,10 km (269 m). Montalé, vella masia documentada ja al segle XII. Al final de l'edifici, es gira a l'esquerra cap al SO en direcció a Ivars d'Urgell. Es creua la séquia Segona del Canal d'Urgell (km 13,69, 267 m) i, en uns metres, se surt a la carretera LV-3344, que s'agafa a l'esquerra (SO) fins a Ivars d'Urgell.

  

  

14,52 km (264 m). Ivars d'Urgell. S'hi poden visitar els carrers centrals del voltant de l'església i l'ermita de la Mare de Déu d'Horta, un indret amb aigua i ombra espessa ideal per fer-hi un mos i descansar. Cal sortir de la població pel costat de ponent seguint els indicadors que porten a l'estany d'Ivars i Vila-sana. Durant uns quilòmetres, es va resseguint la riba septentrional de l'estany d'Ivars sempre en direcció oest (ivars és un topònim d'origen basc que significa estany). Al km 18,30 (250 m), val la pena d'aturar-se per observar la cubeta o coma lacustre.

  

  

20,54 km (233 m). Es creua el canal Auxiliar d'Urgell i es desemboca a una pista (km 21,04, 233 m), que se segueix a l'esquerra (SE) enfilant el tram final del recorregut que duu a Vila-sana. Poc després, es torna a travessar el canal Auxiliar d'Urgell.

  

  

24,08 km (250 m). Vila-sana, punt de partida i final de l'itinerari.

 

CONSELLS

 

• Respectar sempre l’entorn

Un paper llençat a la muntanya trigarà uns tres mesos a biodegradar-se, una llauna uns 10 anys, els plàstics entre 100 i 1.000 anys, i el vidre uns 4.000 anys. Per tant, endú-te la teva brossa a casa i no llencis mai res, la natura no vol cap residu teu!

 

• Planificar la sortida

Prepara l’excursió, documenta’t i informa’t. Ah!, i abans de fer la sortida, comunica les teves intencions a algun conegut o familiar, d’aquesta manera hi ha algú que sap el teu recorregut.

 

• Anar amb companyia

Sempre és més recomanable anar d’excursió acompanyat per no patir un accident sol i tenir suport. Entre la colla, cal que adapteu la sortida a les vostres possibilitats.

 

• La meteorologia

Abans de sortir, informa’t del temps, a Internet trobaràs molts webs; et recomanem http://meteomuntanya.cat

 

• El mapa i la brúixola

Sí, avui dia els aparells són molt avançats, però el mapa i la brúixola de tota la vida no et deixaran a l’estacada per motius de bateries...

 

• El material

Equipa’t adequadament, segons el clima i les condicions, però sobretot no oblidis dur aigua, un impermeable, una petita farmaciola, una manta tèrmica per si de cas i uns mitjons de recanvi.

 

• Conviure i gaudir

Recorda que la natura és un sistema ecològic que no ha desequilibrar-se amb la teva visita, per tant, no malmetis res i deixa-la tal com és perquè la resta també en puguem gaudir.

 
Destaquem