En cadira de rodes per Sant Joan de l’Erm

Itinerari adaptat a persones amb mobilitat reduïda i/o discapacitat visual

El Palau Robert recomana aquesta ruta: En cadira de rodes per Sant Joan de l’Erm.

Sant Joan de l'Erm és una de les entrades al Parc Natural de l'Alt Pirineu, comunicat per carretera asfaltada, amb un refugi i restaurant envoltat d'arbres majestuosos i vegetació fresca i esponerosa. Una passera especial permet endinsar-se en el bosc per un itinerari adaptat a persones amb mobilitat reduïda i/o discapacitat visual.

Ruta senyalitzada.

Montferrer i Castellbò. Mirador final. FOTO: Catalunya-Palau Robert

Montferrer i Castellbò. Mirador final. FOTO: Catalunya-Palau Robert

 

La ruta parteix del refugi de la Basseta, on s'accedeix per la carretera que connecta amb Montferrer a través de Castellbó i Sant Andreu; aquesta surt de la carretera N-260 poc abans d'arribar al PKM 231 des de la Seu d'Urgell.

Entre el refugi i la caseta d'informació del Parc Natural de l'Alt Pirineu surt la passera de fusta en direcció NE que s'endinsa en el bosc de Sant Joan alçant-se lleument sobre la vall del riu de Santa Magdalena, que es va endinsant a l'esquerra.

La passera, amb sobreamples per maniobrar cada pocs metres, compta amb plafons informatius que permeten aprofundir en la riquesa de la flora i la fauna de l'entorn com ara els ratpenats de muntanya, el gall fer (tan típic d'aquestes contrades) o el picot negre. La informació sobre els avets i els pins ens permet diferenciar-los oferint-nos tocar-los per distingir-los bé.

La plataforma arriba a un mirador panoràmic on es poden sentir els sorolls genuïns del bosc. Per tornar es desfà el camí.

El refugi de la Basseta té accés adaptat per als serveis i al bar-restaurant.

Més informació

Montferrer i Castellbò. Plafons d'informació de l'entorn. FOTO: Catalunya-Palau Robert

Montferrer i Castellbò. Plafons d'informació de l'entorn. FOTO: Catalunya-Palau Robert

CONSELLS

• Respectar sempre l’entorn

Un paper llençat a la muntanya trigarà uns tres mesos a biodegradar-se, una llauna uns 10 anys, els plàstics entre 100 i 1.000 anys, i el vidre uns 4.000 anys. Per tant, endú-te la teva brossa a casa i no llencis mai res, la natura no vol cap residu teu!

• Planificar la sortida

Prepara l’excursió, documenta’t i informa’t. Ah!, i abans de fer la sortida, comunica les teves intencions a algun conegut o familiar, d’aquesta manera hi ha algú que sap el teu recorregut.

• Anar amb companyia

Sempre és més recomanable anar d’excursió acompanyat per no patir un accident sol i tenir suport. Entre la colla, cal que adapteu la sortida a les vostres possibilitats.

• La meteorologia

Abans de sortir, informa’t del temps, a Internet trobaràs molts webs; et recomanem http://meteomuntanya.cat

• El mapa i la brúixola

Sí, avui dia els aparells són molt avançats, però el mapa i la brúixola de tota la vida no et deixaran a l’estacada per motius de bateries...

• El material

Equipa’t adequadament, segons el clima i les condicions, però sobretot no oblidis dur aigua, un impermeable, una petita farmaciola, una manta tèrmica per si de cas i uns mitjons de recanvi.

• Conviure i gaudir

Recorda que la natura és un sistema ecològic que no ha desequilibrar-se amb la teva visita, per tant, no malmetis res i deixa-la tal com és perquè la resta també en puguem gaudir.

Aquesta ruta i moltes més les trobareu al fons de rutes de Palau Robert a wikiloc.

El Palau Robert depèn del Departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Difusió.

 
Destaquem