Ruta al Santuari de Puig l’Agulla

Una ruta senzilla i plena d'història a la comarca d'Osona

Us convidem a fer una ruta senzilla i plena d'història a la comarca d'Osona, a prop del municipi de Sant Julià de Torta. Una ruta per camps i zona de muntanya que us durà fins al Santuari de Puig l'Agulla. Us animeu?

La llegenda del Santuari de Puig l'Agulla

Un dels motius que conviden a fer l'excursió cap al Santuari de Puig l'Agulla és la talla romànica que alberga al seu interior. Una figura de Santa Maria de Vilalleons que va ser trobada durant un pelegrinatge cap a Torreciudad.

La llegenda diu que, sobre el segle XV, un grup d'homes devots va emprendre un pelegrinatge des de Vilalleons cap a Torreciudad i, durant la seva marxa, van trobar la rèplica de la Mare de Déu. Van trobar la talla a prop de la font de Puig l'Agulla, i just en aquell indret van edificar una petita capella l'any 1661, l’Església de Santa Maria.

Història del Santuari de Puig l'Agulla

Tot i que l'Església de Santa Maria va ser construïda al segle XVII, l'actual santuari data del segle XVIII.
A finals del 1654, durant la Guerra dels Segadors, l'exèrcit francès va arribar a la zona d'Osona i va cremar la capella. No només van calar foc a l'edifici, també als arxius històrics i a la talla de la Verge.

Però, lluny d'abandonar el culte religiós, els veïns de Vilalleons, de Torreciudad i dels voltants, van continuar venerant el lloc on la llegenda situa l'origen de la talla i van construir de nou la capella.

Ruta al Santuari de Puig l’Agulla

El Santuari de Puig l'Agulla es troba a la falda de Puig Agut, a poc més d'1 km del municipi de Vilalleons y a 4 km de Sant Julià de Vilatorta, a Osona.
Per iniciar la ruta, hem de dirigir-nos a Vilalleons, punt de partida del camí. Per carretera i des de Vic, seguirem la carretera cap a Calldetenes i posteriorment cap a Sant Julià de Vilatorta. A partir d'aquí, seguirem les indicacions cap a Vilalleons on trobarem molts llocs on aparcar el cotxe.

La ruta a peu comença per la carretera d'entrada al poble. Allà mateix trobarem indicacions cap al Santuari de Puig de l'Agulla. El camí està ben senyalitzat, de manera que no hi haurà problemes per arribar al destí. Tot i que, hi ha un petit desviament de 5 minuts que recomanem agafar i visitar la Creu de Montagut.

Aquesta ruta és lineal, és a dir, té el mateix origen i final, que constitueix el poble de Vilalleons. El recorregut acumula uns 6-7 km i té una durada d'unes 2 hores aproximadament, sense parades. És un camí bastant fàcil i molt ben senyalitzat, indicat per tots els públics per la seva dificultat baixa.Busques allotjament per la zona?

 MG 7782

El Bosc del Quer


Després d'un dia d'excursions i rutes, no hi ha res com un bon descans. Al Bosc del Quer, una casa rural a prop de Vic, on trobaràs la pau i la relaxació tan merescudes després de la teva caminada. Un entorn natural i tranquil perquè acabis de gaudir del teu cap de setmana a la naturalesa.

 
Destaquem