Les bruixes de Lluçanès

Una terra plena de bruixes i les llegendes que es mouen per la zona.

A la zona del Berguedà i Osona trobem l’altiplà de Lluçanès, una zona plena de boscos de pi, camps de cereals, prats i rieres sinuoses. Un mirador espectacular que regala unes vistes del territori surcat per petits pobles rurals i masies aïllades.

Tot i el seu meravellós paisatge, Lluçanès també és una terra plena de bruixes i les llegendes que es mouen per la zona.

I per endinsar-nos més en la historia, proposem dues excursiones per descobrir Lluçanès i la màgia que envolta la regió.

 

Lluçanès, terra de bruixes

Les bruixes eren dones que teixien rituals que s’entreteixien amb la naturalesa; mestresses en l'alquímia d'herbes i d’elements naturals per sanar i fertilitzar. Tot i que, més aviat, eren persones amb coneixements en les propietats de les herbes i en remeis naturals, la societat les va titllar de bruixes.

La cúspide de la persecució va esdevenir entre 1616 i 1622, temps en els quals Lluçanès es va convertir en un gresol de llegendes de bruixes. Més enllà dels contes transmesos oralment, documents històrics testifiquen els processos contra diverses dones de la regió acusades de bruixeria.

 

Gola dels Heures, epicentre de les reunions de les bruixes

Diverses històries entorn de la zona de la Gola dels Heures assenyalen aquest lloc com un epicentre d'aquelarres, de reunions entre s bruixes i lloc on portaven a terme els seus rituals. Un enclavament apartat i allunyat dels nuclis poblacionals; un dels preferits de les bruixes per les seves activitats secretes.

Per arribar fins a aquest destí, haurem d’endinsar-nos per la vall de la riera de Merlès, un curs d’aigua envoltat de vegetació frondosa. Un cop arribem a la Gola de les Heures, podem travessar el pont i fer un passeig per la vora de la riera i admirar el bell paisatge de prats que acaricien el bosc de la ribera.

 

El Roc de la Bruixa Napa

Als voltants del Prats de Lluçanès trobem un altre indret protagonista de les llegendes de bruixes de la regió: el Roc de la Bruixa Napa, també conegut com a Roc Foradat.

Antics contes diuen que aquest punt endinsat al bosc era el lloc on la bruixa Napa preparava els seus brevatges i pocions. Tot i que la llegenda pot ser una mentida, sí que hi ha guarda una veritat: la bruixa Napa va existir. El seu nom real era Maria Pujol i era una dona temuda pels seus veïns degut a les seves conductes estranyes que la van portar a ser acusada de matar a una nena l'any 1766. Aquesta acusació va portar a la bruixa a la forca.

Per arribar-hi, s'ha d'agafar el trencall de Prats de Lluçanès en direcció a la C-62 i seguir les indicacions cap a l'ermita de Sant Pere del Grau. Un camí que s'endinsa en el bosc fins a arribar al Roc de la Bruixa Napa

 

 
Destaquem