El singular Museu del Ferrocarril de Catalunya

Es troba a Vilanova i la Geltrú i és un espai únic a Europa

Al municipi de Vilanova i la Geltrú es troba un espai únic pel que fa a la història ferroviària del país. Parlem del Museu del Ferrocarril de Catalunya, un espai ubicat a les instal·lacions originals del dipòsit de locomotores de vapor del municipi, unes edificacions ferroviàries a cavall entre el segle XIX i començaments del segle XX.

L'origen del Museu cal buscar-lo el setembre de 1972, quan es va celebrar el XIX Congrés de Modelistes Europeus del Ferrocarril (MOROP), una exposició de locomotores de vapor al dipòsit, que s'havia tancat el 1967. Després d'aquest congrés, l'espai es va tancar fins al 1980, any en què els diferents organismes públics implicats (RENFE, Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Vilanova i la Geltrú) es van interessar per la creació d'un Museu del Ferrocarril a Catalunya.

Va ser l'any 1990 quan va obrir les seves portes aquest singular museu, del qual se'n fa càrrec, des de 1992, la Fundación de los Ferrocarriles Españoles.

Al Museu es poden veure més de cinquanta vehicles de totes les classes: nombroses locomotores elèctriques, dièsel i cotxes de viatgers de diversos tipus, entre els quals hi ha la composició completa del Tren del Centenari, rèplica del primer tren que va circular a la península el 1848, o el primer Talgo que va funcionar.

 

 
Destaquem