Descobreix què va ser l'Imperi romà

El Museu d'Arqueologia de Catalunya acull l'exposició "IMPERIVM. Històries romanes"

Què va ser l'Imperi romà? Quins trets polítics, econòmics, socials i culturals, van estructurar-lo, caracteritzar-lo i cohesionar-lo al llarg del temps? Quin llegat ens ha deixat Roma? La resposta a aquestes tres preguntes es troba a "IMPERIVM. Històries romanes". La primera de les noves exposicions permanents que, des del mes 17 de maig, acull el Museu d'Arqueologia de Catalunya a la seva seu a Montjuïc (Barcelona).

L'exposició ha estat comissariada per Mario Cervera i Arturo de la Oliva, conservadors del MAC, i ha comptat també amb el suport de diversos especialistes en la temàtica. Ocupant el primer pis i la galeria del cos central del museu, amb prop de 1.000 m² d'un espai que ha recuperat tota l'esplendor de l'edifici del 1929. S'hi exposen més de dos-cents objectes d'època romana i tardoantiga conservats al museu, alguns dels quals constitueixen veritables tresors de l'arqueologia nacional i de la península Ibèrica.

┬®Pepo Segura 1M3A7975

┬®Pepo Segura 1M3A7975

Amb la voluntat d'acostar aquest ric patrimoni a la contemporaneïtat, l'exposició fa un especial èmfasi a presentar l'Imperi romà com un dels primers exemples de societat globalitzada d'Occident: un conglomerat de pobles i grups humans, amb gran diversitat de llengües i tradicions religioses, socials i culturals en els seus inicis, que, durant segles i amb major o menor intensitat, s'integraren en l'estructura política i cultural que bastí Roma entorn de la Mediterrània, i n'adoptaren la llengua i moltes institucions i costums característiques de la societat romana, en un pregó procés d'aculturació, que anomenem romanització.

©Pepo Segura 1M3A7955

©Pepo Segura 1M3A7955

Estructura i continguts de l'exposició

La mostra s'estructura en onze grans àmbits temàtics, cadascun dels quals està encapçalat per una paraula llatina, al·lusiva als continguts que en ell s'exposa.

A la primera planta, Orbis (món), presenta una síntesi cronològica del procés de creació i extensió de l'Imperi romà, des del moment de la llegendària fundació de Roma, l'any 753 aC, fins al moment de la deposició de l'últim dels emperadors romans d'Occident, l'any 476 dC.

Verbum (paraula) es dedica al llatí, la llengua comuna de l'Imperi, i un factor clau en el seu procés de consolidació. Civitas (ciutat) està dedicat a evocar el rol i l'urbanisme de la densa xarxa de ciutats creada per Roma arreu del seu Imperi. Potestas (poder) esbossa els trets configuradors i característics del sistema polític romà, fent un èmfasi especial en la figura dels emperadors. Populus (poble) convida a la descoberta de l'estructura social romana. Religio (religió) i Fatum (destí) tracten el món de les creences i els rituals religiosos i funeraris de les societats que conformaven l'Imperi romà.

A la galeria, segona de les dues plantes que ocupa la mostra, Negotium (negoci) i Otium (oci), acosten al visitant al món del treball i de l'oci en el si de la societat romana d'època imperial. Mulier (dona) evoca el rol i l'estatus de la dona en el si de la societat romana. Finalment, Hereditats (herència), posa de relleu la continuïtat del llegat cultural i patrimonial romà a través del temps, i el seu important rol en el procés de configuració d'identitat lingüística i cultural d'Europa.

Cartell de l'exposició Imperium

Cartell de l'exposició Imperium

Una exposició a l'abast d'un ample ventall de públics

Tant la construcció del relat (storytelling) de l'exposició, com l'agençament de la seva museografia s'han dissenyat amb l'objectiu d'atreure i interessar a un ample ventall de públics. Els visitants tenen a la seva disposició una audioguia inclosa en el preu de l'entrada en cinc idiomes (català, espanyol, anglès, francès i occità), que els hi facilita informació detallada sobre cinquanta de les peces destacades.

També s'ha creat una versió pensada específicament per a famílies i infants, seguint a Rufinus, un conill que els acompanyarà durant tota l'activitat. A més, mitjançant un QR, els visitants poden descarregar-se al seu telèfon mòbil una versió accessible dels textos de l'exposició en català, castellà, anglès, francès i occità.

La mostra disposa d'un espai d'experimentació tàctil, l'ArqueoLAB, adreçat especialment als visitants amb dificultats de visió, signoguies i guia de lectura fàcil.

73┬®Pepo Segura 1M3A8750

73┬®Pepo Segura 1M3A8750

Activitats complementàries

"IMPERIVM. Històries romanes" també inclou un conjunt d'activitats culturals i educatives: visites guiades gratuïtes tots els diumenges, jornades temàtiques el 21, 28 de maig i 4 de juny i el taller i tast Convivium, on menjarem, beurem i xerrarem ajaçats al triclinium. Pel que fa a l'acció educativa, s'han preparat mitja dotzena d'activitats que es podran reservar pel curs 2024-2025: Jocs romans, Més enllà del mar, Domus i tessel·les i Propaganda i política a l'antiguitat. IMPERIVM també viatja fora del mateix espai museístic amb l'activitat Mosaics, adreçada a persones dependents.

El museu també ha editat un catàleg de l'exposició. El llibre reuneix diversos articles de les persones que han format part del consell assessor de la mostra, i, alhora, una selecció dels principals objectes exposats.

Consulta tota la informació sobre l'exposició i adquireix les teves entrades, en aquest enllaç.

 
Destaquem