Balsareny celebra la Festa dels Traginers

La celebració, un homenatge a la feina del traginer, és Festa Tradicional d'Interès Nacional

Geogràficament al bell mig de Catalunya, el poble de Balsareny, situat a la comarca del Bages, ret homenatge aquest cap de setmana als traginers durant aquest cap de setmana amb una festa que ha fet popular el municipi arreu de Catalunya. És la Festa dels Traginers, una cita anual que arriba la setmana abans de Carnaval, i que ha estat declarada Festa d'Interès Turístic (1970) i Festa Tradicional d'Interès Nacional a Catalunya (1999).

A peu o a cavall, amb ase o amb mula, el Traginer fou la figura imprescindible per transportar arreu del nostre país tota mena de càrregues i mercaderies, avui substituïts per moderns mitjans de transport.

La Festa dels Traginers és tot un homenatge als traginers, aquelles persones que, el segle passat, transportaven les mercaderies d'un lloc a un altre. Una feina que va tenir una vital importància com a element de relació entre poblacions aïllades, comerciants, i també com a eina de difusió de notícies. Una festa en la qual el visitant pot descobrir com era la vida a principi del segle XX. A més, durant el cap de setmana es pot gaudir de desfilada de cavalleries, exposicions, mostra d'oficis que envolten el món del traginer, ballada a plaça, i tast de productes artesanals, entre altres activitats.

Consulteu el programa d'activitats.

L'origen de la festa

La celebració va lligada al seu patró, Sant Antoni, escollit pel fet que els traginers treballaven amb animals, i així encomanaven la seva salut al sant. Antigament, al segle XX, a Balsareny s'organitzava una festa religiosa al matí, a la tarda es feien balls, i a la nit hi havia ball.

Amb la motorització del transport als anys 30, l'animal era cada cop menys necessari, però la guerra va obligar a tornar a fer-ne ús per transportar les mercaderies. Va ser llavors quan es va decidir recuperar la festa de Sant Antoni, l'any 1943. Des d'aquell moment, la festa, en diumenge, consistí en una missa i benedicció dels animals al matí, cercavila amb música i desfilada de cavalleries. A la tarda es feien curses de rucs, mules i cavalls, jocs, i ball de nit. Des d'aquest moment, la festa no ha parat de créixer, mantenint l'essència, i esdevenint una de les celebracions de referència de Catalunya.

Enguany, la celebració s'esdevé entre els dies 17 i 20 de febrer. Una cita imperdible per descobrir la tradició a casa nostra.

Més informació
 
Destaquem