4 rutes per gaudir de la natura i la història

A Catalunya hi ha molts indrets que recorden el nostre passat, envoltats de natura

Aprofitar el temps lliure per gaudir de la natura i del patrimoni i la història de Catalunya sempre és una bona opció. I ara que s'acosten dies lliures (el pont més llarg de l'any), no hi ha excusa per quedar-se a casa.

Perquè no us faltin opcions a l'hora de preparar l'agenda, fem un recull de les últimes quatre rutes recomanades per fer senderisme.

Preneu nota!

Comencem per dos memorials democràtics que ens recorden fets històrics democràtics compresos entre els anys 1931 i 1980. Aquest període inclou el procés d'autodeterminació de Catalunya durant la Segona República espanyola, la Guerra Civil espanyola i la revolució a Catalunya, la dictadura franquista i els primers esdeveniments de la transició a la democràcia.

Portbou. Esplanada del Memorial Walter Benjamin. FOTO: Catalunya-Palau Robert

Portbou. Esplanada del Memorial Walter Benjamin. FOTO: Catalunya-Palau Robert

Memorial Democràtic. Ruta Walter Benjamin a Portbou

Benjamin, alemany d'origen jueu, intel·lectual destacat de l'anomenada "Escola de Frankfurt", va haver de refugiar-se a París escapant-se del feixisme. El 1940, derrotada França, fugiria cap al sud amb la intenció de passar a Lisboa i, des d'allà, viatjar als Estats Units. Malmeses les possibilitats d'utilitzar el port de Marsella es va dirigir a Catalunya per passar a Portbou des de Banyuls. La travessa la va fer en grup, juntament amb altres activistes, entre altres.

Malalt, dèbil i abatut anímicament, Benjamin arribava a Portbou al capvespre del dia 25 de setembre de 1940. Un cop allà, el grup va ser interceptat per la policia espanyola i confinat a la fonda Francia. Benjamin moria a la seva habitació el vespre del 26 de setembre, a l'edat de 48 anys.

Amb la ruta que proposa el Palau Robert, es recorre a peu el camí que va fer Benjamin fins a Portbou, a més de poder gaudir d'una ruta urbana senyalitzada que recorre els llocs significatius de la brevíssima estada de Benjamin a Portbou, i el Memorial Walter Benjamin, situat al cementiri municipal.

 

Sant Julià de Vilatorta. El polvorí. FOTO: Catalunya-Palau Robert

Sant Julià de Vilatorta. El polvorí. FOTO: Catalunya-Palau Robert

Memorial Democràtic. Ruta de l'aeròdrom de Vilatorta

Catalunya, pel seu pes econòmic, vital i simbòlic, va tenir un paper determinant en la Guerra Civil Espanyola. A aquesta tenebrosa causa respon el paper jugat pels bombardejos efectuats sobre la població civil. Es calcula que a Catalunya van arribar a operar 370 avions del bàndol feixista, bàsicament italians i alemanys.

En aquest context de por i de dolor, inscrit dins dels plans defensius de les Forces Aèries de la República (FARE) i de la Generalitat, l'1 de juny de 1938 s'emprenia la construcció del camp d'aviació del pla de la Quintana, on conflueixen els municipis de Calldetenes, Sant Julià de Vilatorta i Santa Eugènia de Berga.

El recorregut que es proposa connecta diversos elements de les antigues instal·lacions de l'aeroport: refugis, alguns d'ells visitables, les ruïnes consolidades d'un hangar i un polvorí. El camp d'aviació va desaparèixer immediatament després d'acabada la guerra.

Consulta la ruta de l'aeròdrom de Vilatorta.

Foto de Sant Jaume de Llierca. Ruta biomimètica de la Brutau. FOTO: Catalunya-Palau Robert

Foto de Sant Jaume de Llierca. Ruta biomimètica de la Brutau. FOTO: Catalunya-Palau Robert

Sant Jaume de Llierca. Ruta biomimètica de la Brutau

Seguim amb un itinerari que forma part d'un projecte d'ampli abast impulsat per l'Ajuntament de Sant Jaume de Llierca en l'espai de l'antic complex tèxtil de la Brutau. El recorregut es basa en la introducció del concepte "biomimesi" com a factor de coneixement amb la finalitat de contribuir a la renaturalització de la societat.

El marc inspirador de la ruta es relaciona amb la pràctica dels "banys de bosc", però va un pas més enllà, vol cridar l'atenció sobre la necessitat d'un ampli retorn a la natura basat en la imitació de procediments d'adaptació perfeccionats al llarg de 3.800 milions d'anys.

Consulta la proposta de Sant Jaume de Llierca amb la ruta biomimètica de la Brutau.

Santa Coloma de Queralt. Plaça del Castell. FOTO: Catalunya-Palau Robert

Santa Coloma de Queralt. Plaça del Castell. FOTO: Catalunya-Palau Robert

Santa Coloma de Queralt. Ruta dels Molins

Acabem amb un recorregut circular d'interès patrimonial i cultural pel camí que unia els molins de Santa Coloma de Queralt. S'hi veuen les restes de cinc molins fariners situats vora la riera de Santa Coloma i de Sant Gallard, la resclosa del riu Gaià, un aqüeducte, un pou de gel i l'ermita romànica de Sant Salvador de Figuerola.

Vols fer aquesta sortida? Consulta la ruta dels Molins.

Més informació
 
Destaquem