Balaguer m'agrada

El municipi és la capital de la Noguera

Balaguer és la capital de la comarca de la Noguera, a la província de Lleida. La Noguera és la comarca més extensa de tot el territori català, i el municipi de Balaguer, amb uns 17.000 habitants, és el segon municipi més poblat de la província.

La situació estratègica de la ciutat de Balaguer i el seu territori, com a porta del Prepirineu i dominant el pas del riu Segre, ha fet que des de la Prehistòria l'home hi hagi instal⋅lat els seus campaments i poblats.

L'origen de la ciutat de Balaguer cal buscar-lo a inicis del segle VIII dC arran de l'arribada de les tropes àrabs i berbers que havien entrat a la península Ibèrica per l'estret de Gibraltar l'any 711. Possiblement instal·laren un campament militar a l'indret conegut actualment com el Pla d'Almatà de Balaguer. Aquell primitiu campament es convertí, a final del segle IX, amb l'estabilització de la frontera entre al-Andalús i els comtats feudals.

De la seva història, n'han quedat un seguit de testimonis, entre els quals destaquen l'església de Santa Maria, que, dominant la ciutat des del seu cim més alt, s'ha convertit en el símbol identificatiu de Balaguer, declarada Monument historicoartístic.

També hi destaca el Pla d'Almatà, on es van instal·lar els primers àrabs de la zona i que avui mostra, com a jaciment, el seu entramat urbà i la vida quotidiana dels seus habitants. Un jaciment que va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional l'any 2006.

Prop d'aquest espai es troba l'actual Santuari del Sant Crist, que fou l'antiga mesquita Aljama, i més tard fou convertida en l'església romànica de Santa Maria d'Almatà. Just a davant, hi ha les restes del Castell Formós o Palau de la Suda que no només fou un lloc de defensa, sinó que també fou residència senyorial.

Ja a la vila, el centre històric actual es va desenvolupar a parir del s. IX. A la plaça Mercadal, considerada la plaça medieval porticada més gran de Catalunya, queda configurada a partir del s. XIV. Ben a prop hi ha altres places interiors i l'antic safareig públic. A l'altra banda, hi ha el Museu de la Noguera, un dels museus d'art islàmic més importants de Catalunya. També destaca al municipi el conjunt monumental de Sant Domènec, format per l'església, el claustre i les antigues dependències dels monjos convertides actualment en una residència geriàtrica.

Més informació
 
Destaquem