El Pont de Suert m'agrada

És la capital de l'Alta Ribagorça

La capital de l'Alta Ribagorça, El Pont de Suert, és una localitat que es troba a poca distància de la frontera administrativa amb l'Aragó, així com de la frontera lingüística del català amb l'aranès. Té aproximadament 2.500 habitants, és a 848 metres d'altura i és la capital de comarca més petita (2570 habitants) de Catalunya després de Sort (2382 habitants). El riu que hi passa és el Noguera Ribagorçana. Està situada en una vall entre el Pirineu axial i les serres interiors.

 

El Pont de Suert té els seus orígens en el Vilatge de Suert, situat dalt d'unes roques una mica al sud-oest de l'actual població. Documentada des del 955, la vila de Suverte subsistí fins al segle XIII, quan va anar essent abandonada per donar pas a l'actual el Pont de Suert. El 1240 ja està documentada la població de lo Pont de Suert.

 

El seu terme municipal actual no correspon a l'històric, atès que el 1968 hi van ser agregats els antics municipis de Llesp, Malpàs i Viu de Llevata. Amb aquestes agregacions va passar dels 12,72 km² inicials als 148,62 actuals. La seva aportació, doncs, al municipi actual fou del 8,56% de territori.

 

La vila del Pont de Suert té una bonica església parroquial moderna, construïda a expenses de les companyies hidroelèctriques als anys seixanta del segle XX, però conserva, en el nucli antic i ran de riu, l'antiga església parroquial. A més, a dins del nucli de població hi ha també la capella de Santa Anna. Dins del terme, a l'extrem de llevant del terme antic, hi havia el monestir de Santa Maria de Lavaix, actualment un munt de ruïnes anegades pel pantà d'Escales.

Església d'El Pont de Suert | Cedida

Església d'El Pont de Suert | Cedida

 
 

 

Turísticament, la vila disposa d'una Oficina de turisme municipal molt activa, on es pot trobar abundant informació sobre el municipi i la comarca, amb moltes propostes de rutes. I és que El Pont de Suert té una oferta de turisme bastant ampla.

 

L'economia tradicional del Pont de Suert es basa en l'agricultura de prats, farratges, cereals i patates. Tanmateix, és una activitat en recessió, i actualment representa tan sols el 5% del terme. En el camp de la indústria, és innegable que el paper principal deriva de la indústria hidroelèctrica, i també hi participen els sectors del metall i la fusta. Pel que fa al sector terciari, el Pont de Suert és molt important en serveis de comerç i turístics de la comarca.

 
Destaquem