Pobles amb encant: Barruera

El seu conjunt històric és lloc d'interès cultural o històric

Catalunya té mil i un racons que paga la pena descobrir. Si molts cops busquem fora de casa quelcom que ens sorprengui, la veritat és que no és necessari viatjar a l'altra punta del món per descobrir indrets fascinants. Descobrim alguns dels municipis amb encant de Catalunya, perquè tingueu bones referències a l'hora de descobrir tot allò que ens ofereix casa nostra.

Comencem per Barruera, a la Vall de Boí (Alta Ribagorça). El seu conjunt històric és lloc d'interès cultural o històric, i en destaca la seva església romànica, datada dels segles XI i XII, dedicada a Sant Feliu, i que fou declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l'any 2000, juntament amb altres esglésies de la Vall.

També té la capella de Sant Salvador, destinació d'un aplec anual, que es troba enlairada damunt del poble, a més d'una petita església al carrer Major dedicada a la Puríssima Concepció, i una capella dedicada a la Mare de Déu del Carme a Casa Pubills, al nucli històric de la població.

Barruera

Barruera

Pel que fa a la vila s'aglutina al voltant de dos carrers principals, llargs i costeruts: el passeig de Sant Feliu i el carrer Major. Destaquen les cases que la conformen, típiques de l'arquitectura de la zona, amb pedra vista, fusta i teulades de pissarra.

Si ens allunyem del nucli urbà, trobem l'antic i tradicional mas de les Cabanasses, també conegut com a Mare de Déu de les Cabanasses, per les restes de la capella dedicada a aquesta verge.

Barruera és la capital del municipi i en els últims anys ha esdevingut el centre de servis de la Vall de Boí. Cal destacar la seva oferta turística, vinculada principalment a l'esquí a l'hivern, i al turisme familiar durant l'estiu. I una menció especial per a la Fira ramadera i el concurs de dalladors a mà, una tradició recentment recuperada.

Imatge de la Fira de Bestiar de Barruera

Imatge de la Fira de Bestiar de Barruera

Com arribar a Barruera?

L'accés a Barruera des del Pont de Suert, cap de comarca, és fàcil: cal seguir la N-230 (de Lleida a Vielha) 2 quilòmetres en direcció a Vielha, fins a arribar a una cruïlla. En aquell lloc es troba l'arrencament cap al nord de la carretera L-500, que és la principal via de comunicacions de la vall de Boí.

Seguint aquesta carretera, en 8 quilòmetres s'arriba a Barruera, que és al fons de la vall i a peu de carretera. El poble vell és al nord-oest de la L-500, mentre que l'església de Sant Feliu queda al sud de la carretera. La zona nova del poble, comercial i d'habitatges, està situada al llarg de la mateixa via principal de comunicació.

 
Destaquem