La Festa Major de Solsona, la primera declarada Festa patrimonial d'interès nacional

Catalunyamagrada.cat

 

L'any 2008 la Generalitat de Catalunya va declarar la Festa Major de Solsona Festa patrimonial d'interès nacional, sent aquest el màxim reconeixement que la Generalitat pot fer en aquest àmbit. La de Solsona és una festa tradicional i popular que se celebra a la capital del Solsonès, durant la festivitat de la Mare de Déu del Claustre, patrona del municipi, els dies 7, 8 i 9 de setembre.

 

Una de les principals característiques de la festa són els gegants i altres elements folklòrics com poden ser el bestiari, els cavallets, el ball de bastons, constituint així una de les manifestacions folklòriques més destacades de Catalunya.

 

L'origen de la Festa Major és del segle XVII. El 1653 es decidí proclamar a la Mare de Déu del Claustre patrona de la ciutat per haver salvat els solsonins de la pesta. A partir de 1653, es va establir que cada 8 de setembre, dia del naixement de la Mare de Déu, es trauria la imatge en processó.

Tan gran havia de ser aquesta celebració, que amb el temps s'incorporaren els elements que sortien durant la processó del Corpus. Amb el pas del temps, l'estructura de la festa evolucionà fins a l'actualitat, amb tres dies de celebració i la participació característica dels gegants i altres elements del folklore solsoní acompanyant a les autoritats en les pujades i baixades i precedint les processons de la patrona de la ciutat.

 

Una de les parts de la festa més destacades és la dels ballets tradicionals a la plaça Major. De fet, l'any 1934 fou el primer cop que es van fer els balls a la plaça Major davant la presència de les autoritats amb la intenció d'aglutinar en un mateix acte una sèrie de danses que ja s'anaven realitzant però només en ballades puntuals a cases o places i carrers concrets.

 

L'esquema de la Festa s'ha anat conservant des de finals del segle XVII, mantenint-lo encara actualment, això la fa una de les festes més destacades i importants del país.

 
Destaquem