Caldereta de xai amb patates

Catalunyamagrada.cat

 

Un dels productes gastronòmics típics del Ripollès és el xai. Hi ha centenars de receptes amb aquest producte carni, però aprendrem a cuinar una caldereta de xai amb patates.

  

  

INGREDIENTS

  

1 kg de coll de xai tallat a trossos

  

1 kg de patates

  

3 tomàquets madurs

  

1 ceba trinxada

  

1 pebrot verd trinxat

  

1/2 pebrot vermell trinxat

  

1 pastanaga trinxada

  

3 grans d'all laminats

  

2 fulles de llorer

  

2 claus

  

1 raig de conyac (vi blanc o vi ranci)

  

1 branca de romaní fresc

  

pebre vermell

  

pebre negre

  

oli d'oliva

  

aigua

  

sal
Cal deixar reposar el plat unes hores abans de servir
Cal deixar reposar el plat unes hores abans de servir | La cuina de sempre

 

ELABORACIÓ

Prepareu tota la verdura.

Renteu i assequeu la carn. Saleu-la i empebreu-la.


En una cassola, poseu un bon raig d'oli d'oliva i tot el xai, i deixeu-lo daurar per totes dues bandes.


Mentre agafa color la carn, podeu aprofitar per anar ratllant els tomàquets, i afegiu una cullerada de pebre vermell per potenciar el color.


Trinxeu la ceba, la pastanaga, l'all i els pebrots.


Quan la carn sigui ben rosa, ja podreu retirar-la i reservar-la.


En el mateix oli, daureu l'all. Abans no es cremi, afegiu la ceba, el pebrot i la pastanaga.


Remeneu-ho tot plegat i deixeu que es faci a foc baix.


Mentrestant, peleu les patates i escapceu-les.


Afegiu-hi un bon raig de conyac al sofregit, i deixeu que s'evapori l'alcohol.

El xai és típic al Ripollès
El xai és típic al Ripollès | La cuina de sempre

Afegiu-hi el tomàquet. Anirà agafant textura. Quan comenci a enganxar-se, afegir la carn.


Remeneu-ho tot plegat, que la carn s'impregni bé del sofregit.


Afegiu-hi el llorer i el clau. I una branca de romaní.


Aboqueu-hi aigua o brou fins a cobrir sobradament la carn.


Tapar-ho, que vagi fent xup-xup durant uns 15 minuts aproximadament, i afegir les patates.


Remeneu-ho bé, i deixeu-ho coure uns 25 minuts.


Un cop acabat, és bo deixar reposar el guisat un temps (unes dues hores).


Serviu aquest plat ben calent.

 
Destaquem