La Batalla de l'Ebre, els espais de la lluita

Catalunya m'agrada

La Batalla de l'Ebre va ser una de les principals batalles que hi va haver durant la Guerra Civil Espanyola (1936- 1939), que destaca per haver sigut la que més combatents va reunir, la més llarga i una de les més cruentes. A més, va marcar el final de la guerra ja que va debilitar les tropes republicanes i va servir per a que les franquistes avancessin. 

La batalla va tenir lloc a la Terra Alta vora el riu Ebre. A la comarca encara ara podem trobar diversos espais que la recorden i que es poden visitar per a descobrirla història recent d'Espanya.

 

- Els barrancs. Vilalba dels Arcs

Línia de trinxeres, de la qual es conserven prop de 700 metres, que va formar part de la xarxa de defensa republicana entre Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca. Encara s'hi conserven bona part dels seus elements originals, com ara pous de tirador, refugis i barraques o línies d'evacuació.

- Les devees. La Fatarella

Posició de rereguarda que formava part de la xarxa de protecció de la Fatarella. El refugi que es conserva fou aixecat pels soldats de la posició, que l'utilitzaren com a lloc de resguard i cambra per dormir. Al damunt encara s'hi pot veure part de la línia de trinxera, en forma de ziga-zaga per tal de facilitar-ne la defensa.

- El Poble Vell. Corbera d’Ebre

Situat al capdamunt del turó de la Montera, resta com a símbol mut de la tragèdia d'aquest conflicte. El visitant, en passejar avui per les restes de carrers i entre les cases destruïdes, no pot evitar rememorar la violència dels bombardeigs i la dissort dels prop de 2.500 habitants que aleshores vivien a la població.

 
Destaquem