9 de juny: Faria anys el poeta de la Dharma, Josep Fortuny

El seu darrer concert va ser el Concert per la Llibertat del 2013 al Camp Nou

A la ciutat de Barcelona, el 9 de juny de 1952, naixia qui va ser el poeta de la Dharma, Josep Fortuny i Guarro. Va ser un músic i poeta català, bateria, percussió i veu de la Companyia Elèctrica Dharma. Era el germà gran de la nissaga Fortuny, veí del barri de Sants de Barcelona, Josep era la veu més cerebral del grup i el seu ideòleg. Les lletres de les cançons de la Dharma i els diferents textos que apareixen als discos eren responsabilitat seva, com també ho és el disseny de moltes de les carpetes.

La seva darrera aparició va ser al Concert per la Llibertat el 29 de juny del 2013 al Camp Nou. Fortuny moria el 30 de setembre d'aquell mateix any.

La Companyia Elèctrica Dharma

El grup neix l’estiu del 1974 amb la unió dels germans Pep, Joan i Esteve Fortuny, a més de Carles Vidal i Jordi Soley, que munta la Dharma Comuna en el context preliminar del rock laietà. Diumenge (Edigsa, 1975) mostra influències del jazz-rock, i el so del grup pren forma a L’oucomballa (Edigsa, 1976, amb peces com "Ball llunàtic-toc") i Tramuntana (Edigsa, 1977). Actuen al Canet Rock del 1975 i, en plena eclosió de popularitat a Catalunya i a tot l’Estat, exhaureixen les localitats del Pavelló d’Esports del Real Madrid (1977). Un dels seus discos culminants és La Companyia Elèctrica Dharma al Palau de la Música Catalana (Divucsa, 1982), amb la Cobla Mediterrània.

La formació rep un cop fort amb la mort d’Esteve Fortuny, el 19 d’agost del 1986, d’una hemorràgia cerebral. Dos anys després s’hi integra Maria Fortuny. El 1994 celebra el vintè aniversari al Palau Sant Jordi, amb Serrat, Els Pets, Sau i altres convidats.

 

El grup alterna les produccions instrumentals amb incursions en temaris pop, i destaquen treballs com Llibre vermell (DiscMedi, 2002) i El misteri d’en Miles Serra i les músiques mutants (Picap, 2008), alhora que la seva agenda de gires s’amplia amb nombroses campanyes internacionals, dins el circuit de la world music. El 2001 la formació actua al festival Rock in Río, al Brasil, i el 2003 al Gran Teatre del Liceu.

 

 
Destaquem