8 de desembre: Es va presentar el Congrés de Cultura Catalana a Barcelona

L'objectiu era la normalització de la llengua catalana i la defensa dels drets de les persones i de la cultura catalana

El 8 de desembre de 1976 es presentava a Barcelona el Congrés de Cultura Catalana. Va ser una mobilització popular de diferents sectors de la població catalana entre els anys 1975 -1977. Va sorgir d'una reivindicació social i tenia com a objectius principals la normalització de la llengua catalana i la defensa dels drets de les persones i de la cultura catalana, entesa com la cultura pròpia dels Països Catalans.

El Congrés es va dedicar a analitzar l'estat de la cultura catalana, en tots els seus àmbits. Va analitzar des de la llengua fins al dret, de l'agricultura a la indústria, de les arts plàstiques fins a l'ordenació del territori, en total es van establir 25 àmbits culturals diferenciats els quals cadascun d'ells va presentar els seus treballs finals a una població dels Països Catalans.

El Congrés de Cultura Catalana va marcar l'inici de la Transició a Catalunya i als Països Catalans, el qual va mobilitzar a més de 12.000 persones entre experts, acadèmics i ciutadans al voltant del debat sobre com hauria de ser la societat catalana en la democràcia.

El Congrés fou presentat a València el 6 d'abril de 1976, a Perpinyà el 12 de juny, a Palma de Mallorca el 27 de juny, a Andorra la Vella el 10 de novembre i a Barcelona el 8 de desembre, per tal d'engrescar en el projecte entitats d'arreu dels Països Catalans. Va rebre l'adhesió d'unes 15.000 persones i més de 1.500 entitats.

 
Destaquem