7 de juliol: Tal dia com avui ens deixava el fotògraf de Mauthausen

Francesc Boix va passar a la història com el fotògraf de Mauthausen

Francesc Boix i Campo, qui passà a la història com el fotògraf de Mauthausen, moria a París el 7 de juliol de 1951. Nascut el 31 d'agost de 1920 al Poble-sec de Barcelona, aprengué la tècnica fotogràfica amb el seu pare, fotògraf aficionat, i el 1934 entrà a treballar d’aprenent a la casa de fotografia Romagosa.

El 1936 s’adherí a les Joventuts Socialistes Unificades, una de les organitzacions del PSUC, i col·laborà en el seu òrgan, la revista Juliol. En esclatar la Guerra Civil Espanyola s’incorporà a la 30a Divisió de l’exèrcit republicà, fet que li permeté de fotografiar el front d'Aragó des del Segre.

Exiliat a França el 1939, fou internat als camps de Setfonts i Vernet.

En començar la Segona Guerra Mundial s’enrolà a l'exèrcit francès. Capturat per l’exèrcit alemany, fou internat al camp de concentració de Mauthausen el gener del 1941, on sobrevisqué fins al final de la guerra.

Hi fou destinat a la secció de reconeixement de presos, on eren útils els seus coneixements de fotografia. A més de les nombroses fotografies fetes per ordre dels caps de la SS, n’amagà unes 20.000 i les passà a la Resistència (comptant-hi també negatius). Aquestes imatges serviren per a documentar les acusacions contra els dirigents nazis durant el procés de Nuremberg, on ell mateix fou cridat a testificar (l'únic ciutadà espanyol cridat a fer-ho).

Després de la guerra, passà la resta de la seva vida a París, on treballà en publicacions comunistes.

La figura de Francesc Boix ha estat objecte d’atenció a les cròniques Els catalans als camps nazis, de Montserrat Roig (1977), Francesc Boix, el fotògraf de Mauthausen (2002) i al documental  Francesc Boix. Un fotògraf a l'infern (2000), de Llorenç Soler.

 
Destaquem