4 de desembre: Tal dia com avui ens deixava Joana Raspall

Com a escriptora va ser una pionera a Catalunya de la poesia per a infants i joves

L'escriptora, lexicòloga i bibliotecària catalana Joana Raspall i Juanola moria el 4 de desembre de 2013. Moria a Sant Feliu de Llobregat, al Baix Llobregat. Nascuda a Barcelona l'1 de juliol de 1913, amb tres anys, la seva família es va instal·lar a Sant Feliu de Llobregat, on decidí quedar-se a viure.

Raspall fou escriptora, lexicòloga i bibliotecària catalana. Durant la Guerra Civil espanyola treballà de bibliotecària, contribuint a salvar molts exemplars de llibres catalans de la destrucció. Posteriorment, en els anys en què ensenyar el català era prohibit, ho feia clandestinament i va començar a escriure les fitxes de sinònims que serien l'origen dels seus treballs com a lexicògrafa. Una tasca que culminava amb la publicació de tres diccionaris: el Diccionari de sinònims, el Diccionari de locucions i frases fetes i el Diccionari d'homònims i parònims.

Com a escriptora va ser una pionera a Catalunya de la poesia per a infants i joves. També va escriure per a adults, i dins la seva obra hi ha teatre, contes i novel·les. Va col·laborar de manera habitual en revistes locals i fou promotora del premi Martí Dot de poesia de Sant Feliu de Llobregat.

Entre altres reconeixements, va rebre la Medalla d'or de la Ciutat de Sant Feliu de Llobregat (1993) i el 2008 se li posà el seu nom a un carrer. També va ser distingida amb la Creu de Sant Jordi l'any 2006, i quatre anys més tard, amb la Medalla al treball President Macià.

 

El 2013 Sant Feliu de Llobregat i la Generalitat de Catalunya van declarar l'"Any de Joana Raspall" i van celebrar el seu centenari en vida.

 
Destaquem