3 d'agost: Seria l'aniversari de Maria Aurèlia Capmany

Va ser una de les escriptores catalanes més polifacètiques

La novel·lista, dramaturga i assagista Maria Aurèlia Capmany i Farnés naixia a la ciutat de Barcelona, el 3 d'agost de 1918. Havent estudiat a l'Institut-Escola de la Generalitat de Catalunya, es va llicenciar en Filosofia a la Universitat de Barcelona de la postguerra. Va practicar la docència durant els anys 40 i 50 a l'Institut Albéniz de Badalona i l'Escola Isabel de Villena a Barcelona. També va treballar gravant vidre, ofici que havia après en l'època d'universitària.

Amb la seva primera novel·la Necessitem morir (publicada el 1952) va quedar finalista del Premi Joanot Martorell de 1947, premi que va guanyar l'any següent amb El cel no és transparent. El seu prestigi com a narradora arribarà amb novel·les com BetúliaEl gust de la pols i sobretot per Un lloc entre els morts, premi Sant Jordi del 1968. L'any 1981 va rebre el Premi Ramon Fuster i el 1983 va guanyar el Premi Crítica Serra d'Or de Literatura Infantil i Juvenil amb El malefici de la reina d'Hongria.

Va ser una de les escriptores catalanes més polifacètiques, ja que a més de la narrativa es va dedicar a la traducció, i va cultivar el teatre, l'assaig i altres gèneres literaris.

En el camp de la dramatúrgia va fundar el 1959 l'Escola d'Art Dramàtic Adrià Gual amb Ricard Salvat. Hi va exercir de professora, d'actriu i de directora. A més, hi va estrenar obres pròpies, com Preguntes i respostes sobre la vida i la mort de Francesc Layret, advocat dels obrers de Catalunya.

Va morir el 2 d'octubre 1991 a Barcelona.

 
Destaquem