29 de desembre: És l'aniversari de Carles Puigdemont

Ha estat el 130è President de la Generalitat de Catalunya

El 29 de desembre de 1962, a Amer (Selva), naixia Carles Puigdemont i Casamajó. Periodista i polític català, ha estat el 130è President de la Generalitat de Catalunya.

Com a periodista, va iniciar la seva trajectòria en diversos mitjans comarcals, arribant a ser director de l'Agència Catalana de Notícies i del setmanari Catalonia Today.

Políticament, començà la seva carrera política l'any 2006, sent elegit diputat al Parlament per CiU, i el 2011 fou elegit alcalde de Girona. Quatre anys més tard esdevingué president de l'Associació de Municipis per la Independència, i el 10 de gener de 2016 va ser investit president de la Generalitat de Catalunya.

El govern que encapçalava va promoure el referèndum sobre la independència de Catalunya de l'1 d'octubre de 2017, i el 28 d'octubre del mateix any el govern espanyol, a l'empara de l'article 155 de la Constitució Espanyola, va destituir-lo del seu càrrec, i poc després, el 30 d'octubre de 2017 marxà a Brussel·les juntament amb quatre consellers del seu govern.

 

Ja el 25 de març de 2018 fou retingut a Alemanya quan es dirigia cap a Bèlgica després que s'hagué activat una ordre europea de detenció contra ell. Dotze dies després va ser posat en llibertat amb mesures cautelars. Mesos més tard va presentar el projecte de Crida Nacional per la República, i actualment és president i responsable d'acció internacional del Consell per la República.

 
Destaquem