27 de desembre: Avui fa anys Joan Manuel Serrat

És una de les figures més destacades de la cançó moderna, i s'ha acomiadat dels escenaris fa pocs dies

El 27 de desembre de 1943 naixia a Barcelona Joan Manuel Serrat i Teresa. Serrat és un dels cantautors i músics catalans més populars. Es tracta d'una de les figures més destacades de la cançó moderna tant en llengua catalana com castellana.

Conegut amb el sobrenom del «noi del Poble-sec», va néixer en una família obrera d'aquest barri barceloní.

Cantava i aprenia a tocar la guitarra mentre estudiava, i l'any 1965 va interpretar les seves primeres cançons al programa Radioscope de Ràdio Barcelona. Poc després, li oferien un contracte i gravar el seu primer disc. El 1965 s'edita el seu primer disc, amb quatre cançons: Una guitarra, dedicada a la guitarra que li havia regalat el pare, Ella em deixa, la seva primera cançó, La mort de l'avi i El mocador.

Serrat va ser un dels pioners de la Nova Cançó catalana, i formà part d'Els Setze Jutges, un grup de cantants en llengua catalana que van donar una empenta molt important a la llengua catalana durant la dictadura franquista.

La seva trajectòria li ha merescut múltiples reconeixements, entre ells, la Medalla d'Or de la ciutat de Barcelona, la Medalla d'Honor del Parlament de Catalunya, el Premi Ciutat de Barcelona, Doctorat honoris causa per diferents universitats d'arreu del món, Premi Ondas especial de l'Organització per la seva trajectòria professional a la història de la música popular, o la Medalla d'Or al Mèrit del Treball, entre altres.

Serrat, després d'una gira de comiat, tancava la seva trajectòria als escenaris aquest mes de desembre, amb tres concerts al Palau Sant Jordi de Barcelona.

 
Destaquem