26 de maig: Se celebrava l'acabament del gran 'Diccionari Català-Valencià-Balear'

És un extens recull de la llengua i la cultura catalanes

A la ciutat de Mallorca, el 26 de maig del 1963, es va celebrar l'acabament de la magna obra catalana iniciada per Mossèn Antoni Maria Alcover i acabada pel seu deixeble, Francesc de Borja Moll: el Diccionari Català-Valencià-Balear, popularment conegut com el Diccionari Alcover-Moll o simplement l’Alcover-Moll.

Fruit de la perseverança inicial d’Alcover i l’esforç de Moll posterior, és un extens recull de la llengua i la cultura catalanes, en primer lloc, recollides i estudiades i, en segon lloc, editades en 10 volums.

La primera fase, d’estudi de camp, s’estén durant més de 20 anys, en els quals, mossèn Alcover i, posteriorment, el jove Moll, recorren els Països Catalans i copsen tot el vocabulari possible, el qual, tot seguit, ordenen de manera minuciosa a la calaixera: un moble de 33 calaixos, més tard ampliat a 120 calaixos, que acabarà aplegant més de 3.000.000 de fitxes.

La feinada és infinita i, mentrestant, els esdeveniments també se succeeixen, de manera que l’apòstol de la llengua (com era conegut mossèn Alcover) també col·labora en el món intel·lectual de la llengua catalana a l’Institut d’Estudis Catalans. Però és en aquest entorn que s’iniciaran les desavinences amb uns tarannàs de progrés, sobretot en l’aspecte ortogràfic, encapçalats per Pompeu Fabra. Divergències que el conduiran a desentendre’s de l’IEC i vagar desemparat en el projecte del diccionari.

Alcover morirà arruïnat a 69 anys després d’haver imprès amb una impremta pròpia els dos primers volums, i Francesc de Borja Moll continuarà la gran obra –introduint les normes ortogràfiques de Fabra– fins al 1962, amb la impressió del darrer volum, el desè.

 
Destaquem