26 d'agost: Moria Raimon Panikkar i Alemany

Va desenvolupar una filosofia interreligiosa i intercultural

El filòsof i teòleg Raimon Panikkar i Alemany, nascut a Barcelona el 2 de novembre e 1918, moria el 26 d'agost de 2010. Fill de mare catalana i pare hindú, va desenvolupar una filosofia interreligiosa i intercultural, amb una nova obertura respectuosa al diàleg amb les tradicions no occidentals. La seva filosofia té com a objectiu transformar la civilització determinada per un sistema occidental imposat com a una única alternativa.

Els seus estudis van estar enfocats a la cultura índia, la història i la filosofia de les religions. La seva vida va estar constantment marcada per múltiples polaritats: est i oest; cristianisme, hinduisme i budisme; el món de la ciència i el domini de les lletres; l'àmbit dels estudis i de les vivències religioses i el de la perspectiva secular de les cultures.

El 1988 funda, a Tavertet, Vivarium - Centre d'Estudis Interculturals (posteriorment denominada Fundació Vivarium Raimon Pannikar).

El 1997 va rebre el doctorat honoris causa per la Universitat de les Illes Balears, i l'any següent va rebre el Memorial Joan XXIII per la Pau en reconeixement per la recerca personal en favor del diàleg i la construcció d'una societat més lliure i convivencial.

El 1999 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, i el 2008 va rebre el doctorat honoris causa per la Universitat de Girona.

 
Destaquem