25 de novembre: És el Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones

Cada any es commemora el violent assassinat de les germanes Mirabal, el 25 de novembre de 1960

Un any més, aquest divendres, 25 de novembre, es commemora arreu del món el Dia internacional contra la violència contra les dones. Una jornada de reivindicació que es va instaurar el juliol de 1981, en el context del primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia). En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere en l'àmbit domèstic i la violació i l'assetjament sexual en l'àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques.

Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes Mirabal (Patria, Minerva i Maria Teresa), tres activistes polítiques assassinades el 25 de novembre de 1960 mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats, en mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana.

Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1999, l'ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.

Durant la jornada, arreu de Catalunya, se celebren diferents mobilitzacions i activitats per conscienciar i reivindicar la fi de la violència vers les dones.

 
Destaquem