25 de maig: Es va morir la primera aviadora catalana

Mari Pepa Colomer va fer història esdevenint la primera aviadora catalana i la tercera de l'Estat

Maria Josep Colomer i Luque, qui va ser la primera aviadora catalana de la història, moria el 25 de maig de 2004 a Surrey (Anglaterra). Coneguda com a Mari Pepa Colomer, va néixer a Barcelona el 31 de març de 1913, va ser la tercera aviadora de l'estat.

Va obtenir la llicència de pilot el 19 de gener de 1931, amb 18 anys, fet que li va suposar aparèixer en la primera plana del diari La Vanguardia del dia 22 de gener de 1931. Per arribar a fer història i esdevenir la primera aviadora, junt amb el seu pare, va haver de convèncer el rector Josep Canudas, que en aquells moments era el màxim responsable de l'aeròdrom Canudas, de la seva determinació i implacable desig de volar. Pepa Colomer fou acceptada, com la primera alumna, en els cursos de l'escola realitzant el curs d'amagat de la seva mare. Pocs mesos després obtingué el títol i això va suposar només l'inici de la seva breu però intensa carrera com a aviadora.

Amb l'esclat de la Guerra Civil espanyola, va formar part de l'Escola de Pilots de la Generalitat de Catalunya, amb el rang d'auxiliar de primera categoria del Servei Aeronàutic on treballava formant nous pilots per a les Forces Aèries de la República Espanyola. El seu primer vol militar el va realitzar el 2 d'agost de 1936, amb la missió de llançar fullets antifeixistes sobre la ciutat de Barcelona. El 4 d'octubre de 1936 va quedar oficialment mobilitzada com a pilot, però sense graduació militar, tal com consta al Butlletí Oficial de la Generalitat. Bàsicament s'encarregava de portar ferits del front d'Aragó cap a Barcelona i de transportar gent amenaçada de mort a l'altra banda dels Pirineus, arribant a fer fins a tres viatges diaris en alguns moments del conflicte.

En acabar la guerra, s'exiliaria primer a Tolosa de Llenguadoc i finalment a Anglaterra. No va tornar a pilotar mai més un avió.

El mes de març de l'any 2003, la Secretaria General de l'Esport de la Generalitat de Catalunya li va retre un homenatge a la seva trajectòria esportiva en el món de l'aviació.

 
Destaquem